Kui ettepanekuid kiiresti heaks ei kiideta, siis ei jõuta enne EL-i juhtide määratud detsembrikuist tähtaega kokkuleppele, hoiatas Taani.

“Taani ettepanek kehtib. Neil on üks nädal aega, et see vastu võtta. Olen öelnud, et teist lahendust pole ja ainus alternatiiv on lahendamatus,” ütles Taani immigratsiooniminister Bertel Haarder.

Euroopa Komisjoni hinnangul püüab igal aastal Liitu pääseda ligi pool miljonit illegaalset immigranti.

EL on püüdnud kindlaks määrata liikmesriikide kohustusi asüülitaotluste lahendamisel, nii et riik, kuhu varjupaigapaluja esmalt saabub, peaks ka tema taotlust käsitlema.

Liikmesmaad pole kokkuleppele jõudnud, sest sellised reeglid paneksid suurema surve lõunapoolsetele maadele nagu Itaalia, Kreeka ja Hispaania, kuhu paljud põgenikud kõigepealt tulevad, enne kui teistesse liikmesriikidesse suunduvad.

Kompromissettepaneku kohaselt võiks asüülitaotlejat 12 kuu jooksul tagasi saata liikmesriiki, kustkaudu ta EL-i territooriumile sisenes. Kui seda pole tehtud, peab tema taotlusega tegelema riik, millele see esitati või riik, kus asüülisoovija on viis kuud viibinud.

Varem oli ettepaneku vastu peamiselt Itaalia, kuid neljapäeval ütles Rooma, et võib kompromissiga nõustuda, isegi kui ta illegaalide sissevooluga toimetulekuks rahalist tuge ei saa. See-eest on vastu Prantsusmaa ja Beneluxi maad, kus illegaalid sageli pikemat aega peatuvad, et üritada Suurbritanniasse pääseda. Uute reeglite järgi võiks London need soovimatud migrandid tagasi saata.