Euroopa Komisjoni president Romano Prodi on öelnud, et erineva kiirusega toimuv integratsioon on möödapääsmatu, kui EL-i põhiseaduses peatselt kokkuleppele ei jõuta. Prantsuse presidendi Jacques Chiraci sõnul oleks Prantsusmaa ja Saksamaa laienenud EL-is kiiremini liikuva rühma tuumikuks.

Taani peaminister Anders Fogh Rasmussen leidis teisipäeval eesistujamaa Iiri mõtet korrates, et ühtsus on alati olnud EL-i edu aluseks ja see on eriti oluline nüüd, mil ühendus kasvab mais kümne uue riigi võrra.

“Mitmekiiruseline Euroopa oleks vastuolus terve laienemise aluseks oleva ideega: luua EL-is ühendatud Euroopa,” ütles ta Haagis peetud kõnes.

EL-i laienemises lepiti lõplikult kokku Taani eesistumisajal 2002. aasta teisel poolel. Rasmussen ütles ka, et põhiseaduse kõneluste jätkamise valmidus on hakanud liikmesriikides kasvama, aga see ei kindlusta veel kokkulepet.

Kahekiiruselise Euroopa üle väljendas muret ka Portugali peaminister Jose Manuel Durao Barroso.

“Loomulikult on EL-i liikmetel õigus kohtuda kahekesi, kolmekesi, neljakesi,” sõnas ta. “Aga idee, et kaks, kolm, neli või viis riiki tulevad kokku, et keeta toit ja seda teistele söögiks pakkuda, oleks Euroopa jaoks halb.”