Brüssel soovib praeguse partnerlus- ja koostööleppe laienemist uutele liikmesmaadele, kuid Moskva väitel kaotaks Venemaa sellega soodustusi kaubavahetuses lähinaabritega.

“Me oleme lahendanud 90 protsenti probleemidest,” ütles EL-i kaubandusvolinik Pascal Lamy reedel. “1. maiks meil probleeme ei ole.”

Ka Lamyga kohtunud Vene majandusminister German Gref oli optimistlik. “Vaadates ette 1. mai poole, ei näe ma suuri pilvi,” ütles minister. “Me oleme praegu väga heas seisus, et allesjäänud ajaga kokkuleppele jõuda.”

“Võin öelda, et kui see pakettlepe aprilli lõpul Moskvas allkirjastatakse, siis meie hinnangul Venemaa (EL-i laienemisel) kahju ei saa. Igal juhul on nad minimeeritud mittetuntavaks,” ütles Gref.

Samuti avaldas minister lootust, et 1. maiks, kui kümme uut riiki EL-iga ühineb, “on hajunud viimsedki pilved”.

Ta märkis, et lahendamata on üks peamistest küsimustest, mis on seotud kaubaveoga Kaliningradi oblastisse läbi Leedu.

Grefi sõnul on “Kaliningradi probleem väga tundlik, kuna ei tohi lõhkuda sidemeid Venemaa regioonide vahel”. Ta nentis, et “praegu on kujunemas olukord, kus pärast Leedu ühinemist muutub kaubavedu majanduslikult kahjulikuks”.

Gref ja Lamy avaldasid lootust, et kõik probleemid õnnestub lahendada aprilli lõpuks, kui Moskvasse saabub EL-i delegatsioon eesotsas EK presidendi Romano Prodiga.