Siiski avaldasid Euroopa diplomaadid lootust, et vaidlus kaliningradlaste transiitreisimise üle Venemaa ja enklaavi vahet laheneb enne järgmist EL-i ja Venemaa tippkohtumist novembris.

Moskva ei taha mingil juhul nõustuda Leedu ja Poola plaaniga küsida kaliningradlastelt alates 2003. aasta juulist viisasid, nagu nõuavad EL-i Schengeni tsooni piirireeglid.

“Meie EL-i partnerid selgitasid meile visalt ja põhjalikult, miks on transiitsõitudeks Leedu ja Poola kaudu viisarežiimi kehtestamine vajalik ja vältimatu. Meie seletasime sama visalt, miks see meile vastuvõetamatu on — Venemaa huvide ja Vene kodanike õiguste seisukohalt,” ütles Vene asevälisminister Sergei Razov.

Moskva kardab, et kaotab Kaliningradi üle kontrolli ja EL neelab territooriumi lõpuks endasse. Euroopa diplomaatide sõnul oligi see probleem kõnelustel üks esmaseid.

“EL toonitas vajadust luua süsteem, mis ei riku kandidaatriikide suveräänsust ega tekita takistusi nende hilisemale liitumisele Schengeni tsooniga,” kõlas liidu avaldus.

“Ühtlasi tegi EL selgeks, et Kaliningrad on ja jääb Venemaa vastutusele.”

Euroopa Liidu esindajad tutvustasid Vene kolleegidele erinevaid viisarežiimi variante, sealhulgas odavate pikaajaliste korduvviisade või plastikust ID-kaartide kasutamise võimalust.

“Me peame Kaliningradi prioriteediks ja tahame selle küsimuse järgmiseks Vene-EL-i tippkohtumiseks lahendada. Meie tänane piirikontrolli vorm võib peatselt muutuda — võib-olla saame just Kaliningradis kasutada uusi piirikontrolli viise. Kõik on alles lahtine,” ütles EL-i eesistuja Taani suursaadik Venemaal Lars Vissing.

Brüssel avaldas valmisolekut koostööks Venemaaga ka mitmetes praktilistes valdkondades, näiteks piiripunktide infrastruktuuri arendamisel, piirikontrolli moderniseerimisel, passilaudade ja konsulaarteenistuse töö toetamisel ja koolitamisel.

Pooled leppisid kokku, et kohtuvad peagi taas ja jätkavad diskussioone.

Vene esindust juhtis konsultatsioonidel asevälisminister Razov. EL-i poolelt osalesid kõnelustel Taani välisministeeriumi esindaja Fris Arne Petersen ning kolm Euroopa Komisjoni juhtivametnikku.