Tema Euroopa liitlased "tunnustasid Itaalia seisukohta, ajakavasid ja meetmeid, ning hindasid neid tõhusaks," ütles peaminister pärast seda, kui ta oli Brüsselis eurotsooni liidrite tippkohtumisel oma kava esitlenud, vahendab BNS.

Ta kinnitas ühtlasi, et tema valitsus jääb ametisse terveks ametiajaks 2013. aastani.

Kolmapäeval väitsid anonüümsed allikad Itaalia meedias, et Berlusconi lubas koalitsioonipartnerile Põhjaliigale vastutasuks reformide toetamise eest korraldada märtsis ennetähtaegsed valimised.

Hoolimata kuuldustest koalitsiooni peatsest kokkuvarisemisest, välistas Põhjaliiga juht Umberto Bossi praegu valimiste korraldamise ja ütles, et valitsus teeb seda "siis, kui selleks on õige aeg".

Itaalia lubas Brüsselile hiljemalt 15. novembriks esitada üksikasjaliku reformikava, mis näeb muuhulgas ette pensioniea tõstmist 67. eluaastani 2026. aastaks, riigi vara müümist ja töötajate vallandamise hõlbustamist.

Päevaleht Corriere della Sera leidis, et uued meetmed "on nii ambitsioonikad, et võiks arvata, et need peavad vaid paberile jääma ja neid kasutati vaid aja võitmiseks".

"Aga ei tohiks enesestmõistetavaks pidada, et Berlusconi enamus veel kaua vastu peab. Tundub, et olukorda ei kontrolli keegi: isegi mitte paremtsentristid," kirjutas leht.

Valitsuses on suured lahkhelid mitmes küsimuses, eriti majandusprobleemides, ning viimasel ajal on valitsusel olnud raskusi parlamendis vajaliku toetuse kokkusaamisega.

Peaministri toetus on rekordmadalale langenud ning Põhjaliiga on lõhenenud, seega ei ole kindel, et paremtsentristid ennetähtaegsetel valimistel edukad oleksid.

"Paljud vaatlejad leiavad, et kui valitsus enne aasta lõppu ei kuku, ei ole enam aega, et korraldada ennetähtaegsed valimised" 2012. aasta kevadel, ütles AFP-le politoloogiaprofessor Marco Tarchi.

Kuna Itaalias ei toimu kunagi valimised juunis ega sügisel, toimuksid valimised kas 2012. aasta kevadel või 2013. aasta kevadel, kui valitsuse mandaat juba niigi lõppemas on.