"Otsustati, et bloki põllumajandus- ja toiduohutuse ministrid kohtuvad teisipäeval Luxembourg'is," ütles Ungari EL-i presidentuuri esindaja Marton Hajdu BNSi teatel. "Kohtumisel arutatakse olukorda seoses kolibakteri puhanguga nii turu kui ka toiduohutuse vaatevinklist."

Kohtumisel osalevad ka Euroopa Komisjoni põllumajandusvolinik Dacian Ciolos ja tervishoiuvolinik John Dalli.

Euroopa Komisjon teeb kohtumisel liikmesmaadele ettepaneku "konkreetseks hüvitusteks" tootjatele, kes on bakteripuhangu tõttu kannatanud.

"Komisjon teeb ettepaneku hüvitisteks," ütles Euroopa Komisjoni esindaja Pia Ahrenkilde esmaspäeval pressikonverentsil. "Kaalumisel on erinevad võimalused, mis ei kata üksnes tootjaorganisatsioonide liikmeid, vaid ka üksiktootjaid."

Arvatavalt vähemalt 22 inimese elu nõudnud kolibakteripuhangu tõenäoliseks põhjustajaks on Saksamaal kasvatatud oaidud, teatasid Alam-Saksi liidumaa tervishoiuametnikud pühapäeval.

Ametliku testid pole seda veel kinnitanud.

Varem väideti, et nakkus on pärit Hispaaniast imporditud värsketelt köögiviljadelt, eelkõige kurgilt.

Bakterikriisi tõttu on köögiviljatootjate müüginumbrid järsult langenud, teiste seas on köögiviljaimpordi ajutiselt peatanud Venemaa, kellega teema tuleb Ahrenkilde sõnul kõne alla sellenädalasel tippkohtumisel.