"Köögiviljade tarbimise eest hoiatamine ei ole õigustatud... sest labori analüüsid ei kinnita hüpoteesi, et nakkuse allikaks on saastunud köögiviljad," teatas labor BNSi teatel avalduses.

Alates mai teisest nädalast on Saksamaal täheldatud kolinakkuse järsku tõusu. Haigusjuhud esinevad peamiselt Põhja-Saksamaal, osalt ka Lõuna- ja Ida-Saksamaal. Kohalikud Saksa võimud on öelnud, et enterohemorraagilise E. coli (EHEC) bakteri tõttu on haigestunud üle 2000 inimese, kelle sümptomite seas on krambid, kõhulahtisus, palavik ja oksendamine. Välisajakirjanduse andmetel nõudis bakter reedel 19. inimelu, kui Saksamaal suri 80-aastane naine.

Saksamaal esineva puhanguga seotud haigusjuhte on registreeritud Rootsis, Suurbritannias, Hollandis, Taanis ja Hispaanias. Haigestunud on peamiselt täiskasvanud, kellest enamus on naised. Soome teatas reedel esimesest nakkusjuhtumist, mis võib olla seotud Saksamaalt pärit kolibakteriga.

Haigustekitajaks on inimesele ohtlikku toksiini tootev enterohemorraagiline kolibakter.

Esialgse hinnangu järgi põhjustasid haiguspuhangu Hispaaniast pärit kurgid, kuid see versioon ei ole kinnitust leidnud.

Terviseameti andmetel on Eestis enterohemorraagiline kolibakteri nakkus harva esinev nakkushaigus ning tänavu ei ole registreeritud ühtegi sellist haigestumist. Terviseameti andmetel registreeriti mullu Eestis viis, 2009. aastal neli ja 2008. aastal kolm kolibakteri põhjustatud haigusjuhtu.