Kirjas, mis saadeti Euroopa Liidu pealinnadesse ja Euroopa Liidu institutsioonide juhtidele 6. detsembril, öeldakse, et Iisrael, nagu iga teine riik, tuleb panna tundma rahvusvaheliste seaduste rikkumise tagajärgi ja hinda tuhandete uute juutide kodude ehitamise eest palestiinlaste maadele, teatab EUobserver.

Euroopa Liidu välisministreid palutakse kirjas sõnastada 13. detsembri kohtumisel Brüsselis doktriinina, et Euroopa Liit: „Ei tunnusta mitte mingisuguseid muudatusi 1967. aasta juuni piirides, ja teha selgeks, et Palestiina riigil peab olema suveräänne kontroll territooriumi üle, mis vastab 100-protsendiliselt 1967. aastal okupeeritud territooriumile, sealhulgas pealinn Ida-Jeruusalemm.”

Samuti palutakse ministritel esitada ultimaatum tähtajaga 2011. aasta aprill, mille kohaselt nõudmiste mittetäitmisel taotleb Euroopa Liit USA vahendatud rahuläbirääkimiste lõpetamist ja selle asendamist ÜRO lahendustega.

Euroopa Liit peaks lisaks sellele siduma Euroopa Liidu-Iisraeli suhete uuendamise mitteametliku külmutamise uusasunduste ehitamise külmutamisega Iisraeli poolt, blokeerima uusasundustes toodetud, kuid Iisraeli kaubamärkidega kaupade impordi, sundima Iisraeli kinni maksma lõviosa Palestiinale antavast abist, saatma kõrgetasemelise delegatsiooni Ida-Jeruusalemma palestiinlaste nõudmiste toetuseks ning nimetama Palestiina ümber „loodavaks riigiks” „loodava institutsiooni” asemel.

Kirjas hoiatatakse, et aeg on otsa saamas, sest Iisraeli jätkuv tegevus uusasunduste rajamisel on eksistentsiaalseks ohuks suveräänse, püsiva ja eluvõimelise Palestiina riigi loomise väljavaadetele.

Kritiseerides praegust Euroopa Liidu poliitikat, lisatakse kirjas, et otsustav tegutsemine on Euroopa Liidu põhimõttelise usutavuse küsimus. Euroopa Liit riskib sidemete rikkumisega oma Araabia kaubanduspartneritega.

Kirjale on alla kirjutanud 26 nimekat isikut, kelle hulgas on 10 endist Euroopa riigijuhti, 10 endist ministrit ja mitmeid endisi Euroopa Komisjoni volinikke. Teiste seas on esindatud Saksamaa endine liidukantsler Helmut Schmidt, Saksamaa endine president Richard von Weizsäcker, Hispaania endine peaminister Felipe González, Euroopa Komisjoni endine president ja Itaalia endine peaminister Romano Prodi ning endine Euroopa Komisjoni volinik Chris Patten. Tegemist on esimese korraga, kui Javier Solana astub avalikult vastu oma järeltulija, Euroopa Liidu välispoliitilise esindaja Catherine Ashtoni tegevusele.

Oma 7. detsembril kirjutatud vastuses ütles Ashton, et tema seisukoht jääb praegusel hetkel muutumatuks.