Näiteks tuleb lahendus leida sellistele õrnadele küsimustele nagu ilvesejaht, räimepüük ja veinitootmine. EL püüab igati hajutada tulevaste liikmesriikide elanike hirmu, et liidu standardiseerimisreeglid võtavad neilt nende lemmiksöögid ja hävitavad kohalikud tavad.

“See on vana jutt. Liikmesriikides läheb traditsioonilistel toodetel suurepäraselt,” vastab Euroopa Komisjoni president Romano Prodi küsimusele, kas tšehhid kardavad õigustatult, et liidu hügieenireeglid muudavad traditsioonilised toidud lindpriiks.

Praegused liikmekandidaadid on juba saavutanud mitmeid erandeid EL-i toitlusreeglites, samuti nagu liidu asutajaliige Prantsusmaa saavutas õiguse toota pastöriseerimata piimast valmistatavat ’camembert’i juustu, kuigi seda ei tohi välismaale müüa.

Ka Poola tohib pärast liitumist siseturul müüa oma ’oscypek’i juustu, mida lambapiimast valmistavad Karpaatide mägilased, kelle taredes puudub sageli voolav vesi.

Samuti tohivad slovakid edasi toota oma brõnsa juustu, mida tehakse samuti lambapiimast, kuid mis on ’oscypek’ist pehmem ja aromaatsem.

EL-i eesistuja Taani on õhutanud liikmesriike tegema tulevastele liikmetele hulgaliselt järeleandmisi emotsionaalsetes vaidlusküsimustes, kus läbirääkimised on kestnud aastaid. Nende hulgas on Läti soov jätkata karu- ja ilvesejahti ning Baltimaade kalurite soov püüda väiksemat räime kui EL-i reeglid lubavad.

Maltale tehakse erand EL-i linnukaitsereeglites. Saare jahimehed tohivad ka edaspidi kevadel lindude rände ajal vutte ja turteltuvisid püüda, kuigi keskkonnakaitsjad on selle vastu protestinud.

Ungari saab loa jätkata dessertveini “Tokaj” nime kasutamist, kuigi Itaalia väidab, et tal on keskajast pärinevad dokumendid, mis tõestavad selle nime kasutamise ainuõigust.

Poola saab tõenäoliselt eksklusiivõiguse oma odavate “Polskie wino” tootmiseks, kuna Prantsusmaa leidis, et need prantslaste rahvusjoogiga ei konkureeri.

Tüli käib ploomiviina “Palinka” pärast, sest Rumeenia tahab blokeerida Ungari püüde sellele ainuõigust saada.

Kuid EL-iga liitumine on halb uudis kandidaatmaade banaanisõpradele. Näiteks Poolas banaanihind kolmekordistub, sest liidu reeglid sunnivad banaane ostma pigem endistest Euroopa kolooniatest kui odavamalt Kesk-Ameerika maadest.