Euroopa Liidu energiavolinik Günther Oettinger ütles Euroopa Parlamendi täiskogu istungil Strasbourgis mures olevatele saadikutele, et tema hinnangul tuleks uute puuraukude ehitamisele Euroopas kehtestada moratoorium.

Mehhiko lahes toimuv loodusreostus algas 22. aprillil, kui purunes meres olev naftajuhe, mis on sellest ajast saadik lekkinud. Teadlased ja insenerid on katsetanud erinevad võimalusi lekke peatamiseks, kuid seni pole see õnnestunud.

Leket peetakse Ameerika Ühendriikide läbi aegade kõige ulatuslikumaks looduskatastroofiks. Vastne ELi eesistuja, Belgia keskkonna- ja energiaminister Paul Magnette ütles istungil saadikutele, et Euroopa olukord pole sama, mis USAs, sest siinsed reeglid on karmimad, naftapuuraugud on kaldast palju kaugemal ning on sügavamal meres.

Samas tervitas Magnette Euroopa Komisjoni initsiatiivi tugevdada olemasolevat õigusloomet.

Energiavolinik Günther Oettingeri sõnul vaatabki komisjon parasjagu läbi õigusloomet, keskendudes turvalisusele ja kohustustele. Kohtudes järgmisel nädalal naftafirmade ja liikmesriikide esindajatega soovitab Euroopa Komisjon kehtestada uute puuraukude ehitamisele moratoorium.

BP eemaldas lekkelt katte