Ühepäevasele kohtumisele kogunenud riigi- ja valitsusjuhid kutsusid Egiptuse võime täitma rahva soove "poliitiliste reformide, mitte repressioonidega". Avalduses manitsetakse konfliktipooli end vaos hoidma, et vältida edasist vägivalda, vahendas BNS välisagentuuride teateid.

"Euroopa ülemkogu rõhutas, et üleminekuprotsess peab algama kohe," seisis avalduses, mis on EL-i seni kõige otsustavam reaktsioon Egiptuses vallandunud rahutustele.

EL-i loius reageerimises süüdistavate Euroopa Parlamendi liikmete, inimõiguslaste ja analüütikute survel saadeti ühisavaldusega varjatud ähvardus peatada EL-i abi Egiptusele.

Liidrid tegid EL-i välispoliitikajuhile Catherine Ashtonile ülesandeks välja selgitada, kuidas Euroopa saaks toetada Egiptuse võimu üleminekut ning aidata kaasa vabade ja õiglaste valimiste ettevalmistamisele.

Ashton külastab tuleval nädalal Kairot

Ashton sõidab järgmisel nädalal Kairosse ja kohtub Egiptuse asepresidendi Omar Suleimaniga, et arutada EL-i võimalikku abi, ütlesid diplomaadid. Tal on kavas kohtuda ka kodanikuühiskonna ja opositsiooni liikmetega.

EL-i ülemkogu avalduses kutsutakse president Hosni Mubaraki rahva nõudmistele järele andma ja rahulikult ametist lahkuma.

30 aastat võimul olnud Mubarak on teatanud, et ei kandideeri septembriks kavandatud presidendivalimistel, kuid ei lahku ka enne valimisi ametist. EL-i meelest on valimised liiga kaugel, otsustavaid samme tuleb astuda juba kohe.