Berlusconi kuulutas neljapäeval avaldatud usutluses, et Iraagi kukutatud presidenti Saddam Husseini ja Mussolinit ei saa võrrelda.

“Mussolini ei tapnud kunagi kedagi. Mussolini saatis inimesi sisepagendusse puhkusele,” väitis Berlusconi.

Küsimuse peale, mida endine Itaalia valitsusjuht ja Berlusconi poliitiline rivaal Prodi asjast arvab, pani Euroopa Komisjoni esindaja Reijo Kemppinen käed Mussolini kombel vaheliti ja vastas alles pärast teatraalset pausi.

Diktaator jääb igal juhul diktaatoriks, ütles Kemppinen.

“Ma arvan, et ta (Prodi) mõtleb sellest enam-vähem samuti nagu mina. Ma ei ole diktaatorite ega diktatuuri alal spetsialist. Kuid ma pärinen riigist, mis on ühe või mitme all neist päris palju kannatanud. Mu vanaisa, nagu paljud teisedki, suri sõjas, mille põhjuseks oli diktatuur või mitmed diktatuurid. Võin vaid öelda, et olen täiesti võimetu nende vahel vahet tegema,” rääkis ta.

Prodi, kes vaatlejate arvates valmistub pärast Euroopa Komisjoni presidendiaja lõppemist Itaalia poliitikasse naasma, on hoidunud Berlusconi varasematele avaldustele vastamast. Ta jättis reageerimata ka juulis puhkenud tülile, mille Berlusconi põhjustas, kui ta üht Euroopa Parlamendi sakslasest liiget natsliku koonduslaagrivalvuriga võrdles.