Nüüd üritatakse veenda Türgi peaministrit Ahmet Davutoğlut Euroopa Liidu tingimustega nõustuma, vahendab Reuters.

„Homsed läbirääkimised Türgiga ei saa olema kerged,“ ütles Saksamaa liidukantsler Angela Merkel, kes rääkis Davutoğluga plaanist pärast seda, kui Euroopa Liidu liidrid olid neljapäeval ühises seisukohas kokku leppinud.

Türgi kõrge ametnik ütles Reutersile, et Davutoğlu avaldab Euroopa Liidule survet uute valdkondade avamiseks pikalt toppama jäänud liitumisläbirääkimistel, vaatamata sellele, et selle on ähvardanud vetostada Küpros.

„Me oleme õigel teel, aga me ei ole veel kohal,“ ütles Prantsusmaa president François Hollande pärast esimest läbirääkimiste päeva Brüsselis. „Ma ei saa teile õnnelikku lõppu garanteerida.“

Isegi kui võimalikust Türgi vastuseisust üle saadakse, paljastasid neljapäeval toimunud arutelud märkimisväärseid kahtlusi eurooplaste eneste hulgas selle kohta, kas kokkulepet on võimalik sõlmida nii, et see oleks kooskõlas rahvusvahelise õigusega, või see oleks üldse elluviidav.

Merkeli sõnul keskendus suur osa debatist sellele, et tagada, et plaan, mis on marru ajanud inimõigusteorganisatsioonid, ei seaks ohtu halveneva inimõiguste alase olukorraga Türgisse tagasi saadetavate inimeste varjupaigaõigusi.

Suur probleem on Türgi 40 aastat vana tüli Euroopa Liidu liikme Küprosega, mille president Nicos Anastasiades kinnitas, et uusi peatükke Türgi liitumisläbirääkimistel ei avata, kuni Ankara ei luba küproslasi oma sadamatesse ja lennuväljadele. Türgi nimelt ei tunnusta Küprose riiki. Anastasiades ütles, et on valmis kokkuleppe vetostama, kui vaja.

Nikosias ollakse pahased Merkeli peale, kes näib olevat teinud eelmisel nädalal Davutoğlule pakkumise ilma Küprosega konsulteerimata, samal ajal kui läbirääkimised Küprose kreeka ja türgi osa taasühinemiseks on tundlikult lootusrikkas faasis.

Türgi väljendas aga oma kannatamatust Küprose „kapriiside“ suhtes.