„Tähtis, et Venemaa mõistaks oma vastutust 20. sajandi sündmustes osalemise eest," ütles rahvuskonservatiivse erakonna Uus Aeg (Jaunais Laiks) ridadesse kuuluv Kalniete intervjuus ajalehele Telegraf.

Naispoliitik tuletas meelde, et maailmapraktikas on olnud juhtumeid kui riigijuhid on korraldanud avalikke andekspalumisi aastate taguste sündmuste eest.

„Rooma paavst vabandas ristisõdade eest, aga William (Bill) Clinton palus Ameerika Ühendriikide orjandusliku korra julmuste eest andeks," tõi Kalniete näiteid.

Läti valitsuse erikomisjoni esialgsed arvutused näitavad, et Nõukogude Liidu okupatsiooni poolt riigile tekitatud kahju ületab 100 miljardit latti (2,206 triljonit krooni). Spetsialistide andmetel on ainuüksi Läti keskkonnale tekitatud kahju eest tuleb Moskval maksta 365 miljonit latti (8,05 miljardit krooni).

Sandra Kalniete on ise sündinud 1952. aastal Siberis, Tomski oblastis Lätis väljasaadetute perekonnas. Naine on juhtinud iseseisvumise perioodil Läti Rahvarinnet, hiljem töötanud välisministeeriumis ja olnud saadik ÜROs, Prantsusmaal ja UNESCOs.

2002 sai ta välisministriks ning kaks aastat hiljem nimetati ta Läti komissariks Euroopa Liidu juures. 2006. aastal liitus ta Uue Aja parteiga ning nimetati erakonna presidendikandidaadiks, kuid ta otsustas loobuda Aivars Endziņši kasuks.