"Soome peaks järgima oma senist iseseisvat ning pragmaatilist kurssi," arvas Morozov.

Venemaa relvajõudude kindralstaabi ülem kindral Nikolai Makarov ütles hiljuti Soomes, et viimane ei igatseks NATO liikmestaatust, sest see ohustaks Venemaa julgeolekut. Selle asemel pakkus ta hoopis tihedamat koostööd Venemaaga.

Venemaa ja Euroopa Liidu eksperdi Vjatšeslav Morozovi sõnul on Venemaa ennemgi selliseid vastuolulisi avaldusi teinud, ent mingisuguseid tegusid neile järgnenud ei ole. "Selliseid avaldused on kahjuks Vene sõjaväelise eliidi puhul tüüpilised. Nad näevad väärtust koostöös NATO-ga ent ohtu, kui mõni naaber allianssiga koostööd teeb," selgitas Morozov Delfile.

Morozov lisas, et Venemaa valitsus järgib ennekõike majanduslikke huvisid ning nendega seotud suhteid. "Kuna Soome ja Venemaa suhted selles vallas on head ja liiguvad paremuse poole, siis ma ei usu, et Makarovi väide peegeldab Putini valitsuse positsiooni," ütles TÜ professor.

Samuti arvas ekspert ka seda, et kui just Euroopas midagi drastilist ei juhtu, siis Soome ei kavatse teha Venemaaga olulist koostööd sõjalises sfääris.

Soome parlamendi väliskomisjoni esimees Timo Soini (Põlissoomlased) rõhutas täna meedia vahendusel, et Soome teeb sõjalist koostööd puudutavad otsused iseseisvalt ega ohusta kellegi julgeolekut.

Komisjoni aseesimees Pertti Salolainen (Koonderakond) peab Venemaa relvajõudude kindralstaabi ülema armeekindral Nikolai Makarovi sõnu märgiks Venemaa välispoliitika teravnemise kohta.

Soome parlamendi riigikaitsekomisjoni esimehe Jussi Niinistö on öelnud, et Venemaa relvajõudude kindralstaabi ülema Nikolai Makarovi avaldused näitavad, et Soome valitsus on eksiteel kaitsekulutusi kärpides ja NATO-le lähenedes.

"Meie kaitsejõududest kärbitakse arusaamatult palju ja samal ajal ollakse valmis minema NATO riigi Islandi õhuruumi valvama," ütles Niinistö.