NATO tugev ametlik toetusavaldus Türgile kolmapäeva õhtul annab mõnedele ekspertidele põhjust arvata, et Türgi astub nüüd julgemalt vastu Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimile, kui järgnevad uued provokatsioonid või isegi siis, kui neid ei järgne, kirjutab Christian Science Monitor.

„Assad näeb, et temast oleks enesetapjalik provotseerida edasi Türgit tugevalt toetavaid NATO jõude, nii et ta taganeb,“ ütles Washingtoni Lähis-Ida poliitika instituudi Türgi ekspert Soner Çağaptay. „Aga see tähendab edasi, et Ankara näeb, et võib vabamalt vastata igasugusele Süüria tegevusele või isegi astuda ise esimesena sõjalisi samme mõne kindla ohu vastu, kui tunneb, et seda on vaja.“

USA riigisekretär Hillary Clinton, NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen ja ÜRO peasekretär Ban Ki-moon hoiatasid Süüria režiimi sellise provokatiivse tegevuse nagu Türgi asula Akçakala viis inimelu nõudnud pommitamise potentsiaalselt raskete tagajärgede eest.

„Me seisame oma liitlase Türgi kõrval,“ teatas Valge Maja oma avalduses. Clinton lubas telefonikõnes Türgi välisministrile Ahmet Davutoğlule USA toetust ÜRO julgeolekunõukogus.

Viimane intsident pole esimene Süüria territooriumilt lähtunud rünnak Türgi vastu sel aastal. Türklasi on hukkunud tulistamistes üle piiri ning juunis lasi Süüria armee alla Türgi lennuki, mis kaldus Süüria territooriumile.

Çağaptay sõnul kahtlustab ta, et Türgi kasutas kolmapäevast piiriintsidenti ära, et maksta lennuki allatulistamise eest kätte. Türgi teatas juunis, et Süüria agressiivne tegu sunnib muutma tegutsemisreegleid ning Türgi vastab edaspidi sellistel juhtudel.

Olles nüüd kindel NATO toetuses, jääb Türgi küll ettevaatlikuks, kuid tunneb end tegutsemisel vabamana, kui leiab, et selleks on vajadus, arvas Çağaptay. Ta märkis, et piiriasula Akçakala asub tegelikult mõlemal pool piiri ning seal elab nii türklasi kui ka süürlasi. Lisaks sellele vabandas Süüria valitsus väidetava eksliku rünnaku eest.

Çağaptay sõnul viitab Türgi kiire vastus aga sellele, et vabandust otsustati eirata ja saata selle asemel Assadile tugev signaal oma jõu kohta.

Çağaptay sõnul julgustaks Türgi sissetung Assadi vastu kahtlemata üht konflikti osapoolt, kelleks on Süüria opositsioon ja mässulised.

Märkides, et Türgi asulat Akçakalat tabanud pommitamine on Süüria opositsiooni kantsides Aleppos, Türgi piiri ääres ja mujal igapäevane, ütles Çağaptay: „See [Türgi vastulöök] oli hea uudis Süüria opositsioonile, sest see oli esimene kord, kui keegi väljastpoolt Süüriat on teinud midagi Assadi agressiooni vastu.“