Eksperdid kalduvad sellist leinaga viivitamist pidama Ukraina presidendi administratsiooni läbikukkumiseks. Janukovitš näitas selle sammuga, mida tema jaoks tähendab Poola.

Euro-Atlandilise koostöö instituudi poliitiline analüütik Volodõmõr Horbatš arvab Ukraina Delfile antud intervjuus, et Poola pole uue presidendi jaoks prioriteet.

„Selle sammuga ta demonstreeris, et Poola rahva õnnetus ei ole tema jaoks nii tundlik teema kui teiste naaberrahvaste jaoks. Järgmine Poola president ei muuda oma suhtumist Ukrainasse, kuid Janukovitšiga ei tule selliseid „kallistusi ja siirusi”, mida oli varem näha,” ütles politoloog.

„Janukovitši reaktsioon on märk sellest, et Poola on perifeeria ja tal pole kohta Janukovitši ja tema administratsiooni prioriteetide seas,” lisas Horbatš.

Analüütik meenutas, et kaasaegsed Ukraina-Poola suhted aga ka Ukraina-Vene suhted kannavad paljuski isiklike suhete pitserit: „Mäletame Kwaśniewski ja Kutšma sõbralikke suhteid, esimesel etapil polnud pahad ka Juštšenko ja hukkunud Kaczyński suhted.”

Horbatš ennustas, et Janukovitšil saab olema palju raskem, et saavutada Poola juhtkonnaga niivõrd lähedast läbisaamist kui oli varem.