Majandusteadlane Uldis Osis ütles neljapäeval BNS-ile, et suhtub negatiivselt ekspankur Andris Bērziņši valimisse uueks presidendiks, kuna see põhjustab rahva seas suure pettumuse – vähendades usaldust parlamendi ja poliitikute suhtes ning õhutades immigratsiooni.

Osis avaldas arvamust, et on üsna selge, millise tulemusega lõpeb parlamendi laialisaatmise referendum – seim saadetakse laiali. Samas pole lähikuudel oodata mingeid muudatusi poliitilises struktuuris ning parlamendivalimised valmistavad inimestele veelgi suurema pettumuse, suurendades olemasolevaid probleeme – inimesed lahkuvad riigist ning võimalikud on ka rahutused, leiab ta.

Oma prognoosis tugineb ta aeglasele majanduslikule arengule, inimeste usaldamatusele riigis valitsevasse poliitilisse olukorda ning toimuvatele negatiivsetele protsessidele.

Majandusteadlane Raita Karnīte ütles BNS-ile omakorda, et ühiskond aktsepteerib lõpuks uut presidenti – algul mõnitab ja naerab tema üle, ent hiljem aktsepteerib. Bērziņši esimese pressikonverentsi järgi otsustades märkis Karnīte, et riigipeal on veel palju õppida.

Karnīte sõnul olid mõlemad presidendikandidaadid väheveenvad ning veenvalt ei mõjunud isegi Bērziņši majandusalased teadmised.

Karnīte märkis, et uus president peab paljut õppima, omandades teadmisi poliitikast, geopoliitilisest olukorrast, ning et neli aastat on selleks lühike aeg. Samuti osutas ta, et Bērziņš on pikka aega olnud majanduslikult heal järjel, ning et ehkki tal ei ole midagi rikaste inimeste vastu, ei suuda nad sageli tavainimesi mõista.

“Ja tundub, et tal on see puudus,” märkis Karnīte.