Suurbritannia hävitajad on alates 2010. aasta kevadest lennanud Vene sõjalennukeid tuvastama enam kui 40 korda, kirjutab Telegraph. Mullu käisid Briti õhujõudude hävitajad Vene lennukeid tuvastamas kaheksa korda, vahendab Ilta-Sanomat.

Endine Briti suursaadik Moskvas Tony Brenton rääkis ajalehele, et lennukite saatmine Suurbritannia õhupiiri lähistele on kahtlemata olnud Putini sihiteadlik tegu. "Lendude eesmärk on edastada sõnum, et venelasi tuleb võtta tõsiselt. Samamoodi käitub loom, kelle karvad tõusevad püsti, kui ta tahab paista suuremana," rääkis Brenton.

"Putin annab signaali, et Venemaa on endiselt rahvusvahelisel tasemel tegijad ning teistel oleks tark see meeles pidada. Sama eesmärk on Vene pommitajate lendudel Suurbritannia ranniku lähedal."

Vene sõjalennukite lendude üksikasju hoitakse saladuses, ent Suurbritannia kaitseministeeriumi andmeil pole ükski Vene lennuk tunginud Briti õhuruumi.

Õhujõudude ekspert Elizabeth Quintana ütles, et Vene sõjalennukite lendude taga on Moskva soov näidata Läänele, et Venemaa sõjaline võimekus on tasemel. "Venemaa tahab näidata, et teda tuleb võtta tõsiselt ja et ta suudab saata oma lennukeid kaugele," rääkis Quintana.

Tema sõnul tegutsevad NATO ja Suurbritannia Vene lennukite suhtes ettevaatlikult, vältimaks olukorra eskaleerumist. "Mitte keegi ei taha uut külma sõda, ent kui jõud on ainuke asi, millest Putin aru saab, siis tuleb näidata, et võtame olukorda tõsiselt."