Teadlased kirjutasid meditsiiniajakirjas Lancet, et lastehalvatuse taasesinemisest Süürias Euroopale lähtuv oht on osalt põhjustatud vaktsiini tüübist, mida kasutatakse tavaliselt piirkondades, kus seda haigust ei ole olnud enam aastaid, vahendab Reuters.

Saastunud toidu ja veega leviva viiruse põhjustatud lastehalvatus avastati väikestel lastel Kirde-Süürias eelmisel kuul – seda esines seal viimati 14 aastat tagasi.

Maailma tervishoiuorganisatsioon (WHO) teatas, et viirus levis Süüriasse ilmselt Pakistanist, mis on üks kolmest riigist, kus lastehalvatus on endiselt epideemiline. WHO hoiatas, et lastehalvatuse puhang Süürias kujutab endast ohtu miljonitele lastele kogu Lähis-Idas.

Lastehalvatus kandub kergesti üle ühelt inimeselt teisele ja võib levida laste hulgas kiiresti, eriti sellistes ebasanitaarsetes tingimustes, milles elavad Süüria sõjapõgenikud kodumaal või naaberriikides.

Haigus tungib närvisüsteemi ning võib tundide jooksul põhjustada pöördumatu halvatuse. WHO hoiatab, et nii kaua, kuni kuskil on üks ainus laps lastehalvatusse nakatunud, on lapsed kõikjal ohus.

Martin Eichner Tübingeni ülikoolist ja Stefan Brockmann Reutlingeni rahvatervisekeskusest kirjutasid Lancetis, et enamik Euroopa riike kasutab praegu inaktiveeritud lastehalvatuse vaktsiini (IPV), mitte oraalset lastehalvatuse vaktsiini (OPV).

Kuigi IPV on äärmiselt efektiivne lastehalvatuse ärahoidmisel, annab see vaid osalise kaitse nakatumise eest ning on seetõttu vähem usaldusväärne, kui viirus on aktiivselt ringlemas.

Et Süüriast lahkub suur hulk põgenikke, kes otsivad varjupaika naaberriikides ja Euroopas, on olemas võimalus, et viirus võib taas levida piirkondadesse, mis on olnud aastakümneid lastehalvatusevabad.

„Ainult Süüria põgenike vaktsineerimine – nagu on soovitanud Euroopa nakkushaiguste ennetamise ja kontrolli keskus – tuleb lugeda ebapiisavaks,“ kirjutasid Saksa teadlased. „Kaalumisele tuleb võtta palju põhjalikumaid meetmeid.“

Eichner ja Brockmann soovitavad kanalisatsiooni rutiinset jälgimist piirkondades, kus elab suur hulk Süüria põgenikke, et kontrollida lastehalvatuse viiruse võimalikku olemasolu.

Inglismaa Readingi ülikooli viroloog Benjamin Neuman nõustus, et lastehalvatuse puhang Süürias on suur oht nii naaberriikides kui ka kaugemal.

„Igal uuel lapsel, kes sünnib, on lastehalvatusse jäämise oht kuni vaktsineerimiseni,“ ütles Neuman. „Kuni viirus ei ole täielikult välja surnud, on hädavajalik, et me jätkame oma laste vaktsineerimist.“