Eksperdid teatasid piirkonna elanikele, et keegi ei oska öelda, millal maavärinatesari võiks vaibuda, vahendab The Guardian.

„On tõenäoline, et need jätkuvad aastaid,“ ütles Trieste ülikooli seismoloogiaprofessor Giuliano Panza.

Pärast 20. mai 6,0-magnituudist maavärinat on Emilia Romagna elanike närve pingul hoidnud 800 järeltõuget. Teisipäevane 5,8-magnituudine tõuge oli aga juba täiesti uus maavärin, teatas Itaalia tsiviilkaitseameti juht Franco Gabrielli.

Itaalia rahvusliku geofüüsika- ja vulkanoloogiainstituudi direktori Giulio Selvaggi sõnul said kaks maavärinat alguse kahest täiesti erinevast murrangust sügaval maa all. Siiski põhjustas maavärinad sama nähtus.

„Selle tekitab surve, mida põhjustab see, et Apenniini mäed suruvad Po oru all aeglaselt põhja poole,“ seletas Selvaggi. „Kogu piirkond on värisenud terve aasta, tõugetega üle 4,5, ja me ei oska öelda, kas me oleme juba kliimaksini jõudnud.“

Selvaggi sõnul tabas naabruses asuvat Ferrarat maavärin 1570. aastal ning siis neli aastat hiljem. „Ajalugu õpetab meile kõike ja ma ei välista selle kordumist.“

Eksperdid juhivad tähelepanu sellele, et Itaalia on alati olnud seismiliselt kuum piirkond, mida viimati tõestas maavärin L'Aquilas 2009. aastal, kui hukkus 300 inimest.

„Calabria on värisenud kaks aastat, mõni päev tagasi registreeriti 4,3 ja sellel pole midagi pistmist sellega, mis toimub Emilia Romagnas,“ nentis Selvaggi.

Emilia Romagnas ehitatavate hoonete maavärinakindluse nõuded on olnud liiga pehmed, hoiatas Panza, kelle sõnul tuleb ohutase tõsta kolmandalt astmelt teisele.

Kohalikud aktivistid väitsid, et neil on nüüd õigus vaidlustada suure gaasihoidla ehitamine sügavale maa alla Modena provintsis, mida maavärin teisipäeval tabas.