Vene väed asuvad Tbilisist tunnise sõidu kaugusel - see on sama, mis elada Londonis ning Vene tankid seisavad Windsoris, märgib briti ajaleht The Times.

Lääne ekspertide arvamused ühtivad märkuse puhul, et Moskva puhul „on kõik võimalik".

Venemaal on Mihheil Saakašvili suhtes üks soov: näha teda Gruusia presidendi kohalt kõrvaldatuna ja Vladimir Putinit tsiteerides - „munepidi ülesriputatuna, kirjutab väljaanne.

Venemaa korraldab Põhja-Kaukaasias terve ringkonna sõjaväeõppused, mis lõppevad 6. juulil, samale päevale on planeeritud ka USA presidendi Barack Obama visiit Moskvasse, kus ta kohtub oma kolleegi Dmitri Medvedeviga.

Õppuste korraldamine Obama visiidi eel, kes soovib Moskvaga suhteid reformida, pole midagi muud kui Venemaa jõudemonstratsioon. Moskva soovib sellega näidata, et NATO katsed ühendada Gruusiat alliansiga on läbi kukkunud, märgib ajaleht.

Lisaks sellele avaldab The Times Gruusia sõjaväelaste väljaütlemisi, kes kinnitavad, et iga öö Vene sõdurid „mängivad kui väikesed poisid": nad joovad ennast täis ja lihtsalt tulistavad hoolimatult.

Andrei Illarionov ja Vladimir Putin

Eile teatas Moskvas toimunud pressikonverentsil Washingtonis asuva Cato instituudi analüütik ja majandusanalüüsi instituudi president ning Vladimir Putini endine nõunik Andrei Illarionov, et Vene-Gruusia sõda võib taasalata pärast 6. juulit, märgib opositsioonilise vene infoportaali Kasparov.ru korrespondent.   

Ka Illarionov väidab, et just sel päeval lõppevad Venemaa mastaapsed sõjaväeõppused Kavkaz-2009 ning 6. juulil algab Obama visiit Venemaale.

Analüütiku arvates võib juuli algul korduda see stsenaarium, mida Venemaa on juba eelmisel augustil kasutanud. Ka toona toimus sissetung paar päeva peale õppusi Kavkaz-2008.

Sealjuures kasutatakse oskuslikult ära Obama Moskva-visiiti: tervele maailmale üritatakse näidata, et uus Gruusia-vastane sõjaline operatsioon on Washingtoniga kooskõlastatud, märgib Illarionov.

Ametlikel andmetel puhkes eelmine sõjaline konflikt 7. augustil 2008 kui Gruusia ründas Lõuna-Osseetia pealinna Tshinvalit, mille järel sekkus sellesse Venemaa. Teise versiooni kohaselt alustas esimesena konflikti Moskva.

Kokku kestis sõjaline konflikt umbes kaks nädalat, mille tulemusena tunnustas Venemaa de jure Lõuna-Osseetia ja Abhaasia sõltumatust Gruusiast.