Eriti on intensiivistatud satelliit- ja elektroonilist jälgimist. Mure Birma sõjaväehunta katsete pärast tuumarelv välja töötada sundis USA riigidepartemangu eelmisel nädalal nõudma, et hunta avalikustaks oma tuumarajatised, vahendab Daily Telegraph.

Ülejooksikute poolt riigist välja toimetatud saladokumendid ja sajad fotod viitavad sellele, et eesmärgiks on tuumarelvade ja pikamaarakettide väljatöötamine.

Mure selle üle, et Birma on ühinenud salajase tuumavõrgustikuga, mis ühendab Põhja-Koread, Iraani, Pakistani ja Süüriat on juba mõnda aega suurenenud, kuid kindlaid tõendeid pole seni leitud.

Ülejooksik Sai Thein Win on Birma armee major, kes on saanud relvainseneri ja raketieksperdi väljaõppe. Enese sõnul oli tal ligipääs kahele salajasele tuumaobjektile, sealjuures „tuumapataljonile” Mandalayst põhja pool, mille ülesanne oli tuumarelvade tootmise võimekuse väljaarendamine.

Endine juhtiv USA relvainspektor rahvusvahelise aatomienergiaagentuuri IAEA juures Robert Kelley ütles, et tõendid on senistest kõige mõjuvamad.

Fotodel on näha reaktorit, mida kasutatakse pulbrilise uraani muutmiseks gaasiliseks, mida on seejärel võimalik relvakõlblikuks rikastada. „Nad kas üritavad toota reaktorikütust, mida võib teistest riikidest pea tasuta saada, või üritavad nad salaja relva toota,” ütles Kelley. „Sellega pole erilist mõtet tegelda, kui see pole pomm.”

Birma on sõlminud Põhja-Koreaga vastastikuse mõistmise memorandumi keskmaarakettide ehitamiseks. Samuti on Põhja-Korea pakkunud oma abi maa-aluste rajatiste ehitamisel ja rakettide välja töötamisel, mille tegevusulatus oleks kuni 3000 kilomeetrit.

Hiljuti saatis USA merevägi Põhja-Korea kaubalaeva, mis suundus Birmasse tundamatu lastiga. Laev pööras otsa ümber ja naasis koju.