Edaspidi on ka USA luureagentuuridel võimalik täiesti seaduslikult ligi pääseda rootslaste sõrmejälgedele, edastas uudisteportaal The Local.

Kahe riigi vaheline kokkulepe saavutati vahetult enne NSA luureskandaali puhkemist, sellegipoolest kinnitab Rootsi valitsus, et akti jõustumist ei takista ka Edward Snowdeni poolt ülisalajaste dokumentide lekitamine.

Leping on vastastikune, eesmärgiga suurendada riikide vahelist koostöötamist just kriminaaljuhtumite korral, seda ennekõike terrorismijuhtumite korral.

Õigusteadlane Dennis Töllberg arvab, et teabevahetus saab olema mõõdukas, kuid nendib, et muret võib tekitada rootslaste nõrk kontroll info väljaandmisel.

"USA saab vajaminevat informatsiooni võtta piiranguteta, keegi ei kavatse neile kätt ette panna. Nii [kergelt] ei lähe aga kõik siis, kui informatsiooni läheb vaja meil neilt," lisab Töllberg.

Konsultatsiooniprotsess teema üle algab sügisel, misjärel esitatakse akt parlamendile seadusandlikuks heakskiiduks.

Täiendavalt tasuks märkida, et kuigi sõrmejälgede register muutub seadusega võimuorganitele kergesti ligipääsetavaks, avaldatakse iga kindla kodaniku identiteet siiski ainult ametliku taotluse esitamisel.