Kolm päeva kestnud meeleavaldustel sõjaväelaste võimu vastu on seni hukkunud vähemalt 26 ja vigastada saanud sadu inimesi, teatab BBC News.

Pärast seda, kui peaminister Essam Sharafi valitsus teatas soovist tagasi astuda, kogunes Tahriri väljakule hinnanguliselt 20 000 inimest.

Mitmete poliitiliste jõudude koalitsioon süüdistab sõjaväenõukogu kontrrevolutsioonis ning kutsus üles korraldama teisipäeval massimeeleavalduse.

Sõjaväenõukogu on esitanud uue põhiseaduse peamised põhimõtted, mille järgi poleks armee ja selle eelarve tsiviilvõimu kontrolli all. Opositsiooni on vihastanud ka armee ettepanek lükata presidendivalimised edasi 2012. aasta lõppu või 2013. aasta algusse.

Meeleavaldajad tahavad, et presidendivalimised leiaksid aset pärast parlamendivalimisi, mis on määratud algama 28. novembril ja kestavad kolm kuud.

Meeleavaldajate viha on suunatud valitsevate kindralite vastu. Ajutisel valitsusel on rahva arvates vähe võimu.

Inimõigusteorganisatsioon Amnesty International teatab teisipäeval avaldatud raportis, et Egiptuse sõjaväelised valitsejad on täielikult ebaõnnestunud oma lubaduste täitmises Egiptuse rahva ees ja inimõigustealase olukorra parandamisel.

Amnesty väitel on sõjaväenõukogu suurt osa Hosni Mubaraki aegsest taktikast, sealhulgas on kahtlusaluseid piinatud ning taga kiusatud teisitimõtlejaid ja kriitilist meediat.

„Ülestõusu eufooria on asendunud hirmuga, et üks repressiivne võim on lihtsalt teisega asendatud,“ teatas Amnesty.