Mitu liberaalset ja ilmalikku rühmitust, mis osalesid ka eelmise presidendi Hosni Mubaraki kukutamises, kavandavad protestimarssi Tahriri väljakul, et avaldada meelt "uue vaarao" vastu, vahendab BNS.

Morsi poolehoidjad eesostas mõjuvõimsa Moslemivennaskonnaga kogunesid Kairosse presidendipalee ette, et avaldada toetust tema otsusele end ajutiselt kohtutest kõrgemale seada.

Mitmes Egiptuse linnas süütasid Morsi vastased tema erakonna Moslemivennaskonna kontoreid põlema ning kähmlesid tema toetajatega.

Riigitelevisiooni teatel süüdati Moslemivennaskonna kontorid põlema Suessi kanali äärsetes Suessis, Port Saidis ja Al-Ismā’īlīyahis.

Samuti puhkesid kokkupõrked Aleksandrias, Assiutis ja Gizas. Aleksandrias loopisid Morsi vastased vennaskonna toetajaid mošee ees kividega ja jooksid tormi rühmituse lähedalasuvale kontorile.

Morsi kaalub hiljem rahvale pöördumise tegemist, ütlesid tema nõunikud.

Morsi neljapäevase avalduse kohaselt on kõik "presidendi põhiseaduslikud deklaratsioonid, otsused ja seadused lõplikud ega kuulu edasikaebamisele".

President vallandas neljapäeval ühtlasi peaprokuröri Abdel Meguid Mahmoudi, keda tal ei õnnestunud eelmisel kuul ametist tagandada, ning määras tema asemele Talaat Ibrahim Abdallahi.

Tõenäoliselt osalevad Morsi oponentide meeleavaldusel juhtivad ilmalikud poliitikud nagu Nobeli rahupreemia laureaat Mohamed ElBaradei ja Araabia Liiga endine peasekretär Amr Mussa.

ElBaradei nimetas Morsit "uueks vaaraoks" - sama halvustavat terminit kasutati ka Mubaraki kohta, kui ta võimul oli.

Deklaratsiooni eesmärk on "puhastada riigiasutusi" ja "hävitada vana režiimi infrastruktuur", ütles presidendi pressiesindaja.

Moslemivennaskonna poliitilise tiiva õigluse ja vabaduse partei kõrge ametnik ütles, et Morsi avaldus on vajalik selleks, et revolutsioon oleks õigel kursil.