Nii Morsi pooldajad kui ka vastased korraldasid kolmapäeval Kairos meeleavaldusi, esimesed riigipea põhiseadusliku deklaratsiooni toetuseks, viimased selle vastu protesteerimiseks, vahendab BNS.

Morsi andis 22. novembril välja deklaratsiooni, mis ei luba ühelgi kohtul riigile uut põhiseadust koostavat assambleed laiali saata.

Meeleavaldajad loopisid üksteise pihta süütepomme ja kive. Avalikkuse ette jõudsid kaadrid sellest, kuidas veriseid meeleavaldajaid presidendipalee juures ära viidi.

Morsi vastased olid presidendipalee lähistele telgid püstitanud, kuid tema toetajad ajasid seal telkinud inimesed minema.

Palee ümbruses oli kolmapäeva õhtul kuulda laske, meeleavaldajad süütasid põlema autosid.

Võimud saatsid suure hilinemisega rahva hulka korda looma märulipolitsei, kellel õnnestus rahvas küll laiali ajada, kuid kokkupõrked jätkusid palee ümbruses asuva Helipolise linnaosa tänavatel.

Vägivald levis ka teistesse linnadesse. Meeleavaldajad süütasid Vahemere ääres asuvas sadamalinnas Ismailias ja Suezis valitseva Moslemivennaskonna kontorid.

Aleksandrias rünnati ja peksti läbi põhiseadust väljatöötava assamblee moslemivennaskonda kuuluv liige Sobhi Slaeh, vahendas riiklik uudisteagentuur MENA.

Ühendriigid, Suurbritannia ja Euroopa Liit (EL) kutsusid vaenupooli üles vaoshoitusele ja dialoogile. Sama tegi ka mõjukas islamiorganisatsioon Al-Azhar.

Põhiseaduseelnõu, mis läheb 15. detsembril referendumile, on Egiptuse uusimas poliitilises kriisis kesksel kohal. Opositsioon hinnangul üritavad riigipea ja tema liitlased referendumi kiire korraldamisega šariaadipõhist konstitutsiooni läbi suruda.

Põhiseadus, mille peamiseks lähtepunktiks on islami šariaadiseadused, asendab vastuvõtmise korral konstitutsiooni, mis peatus 2011. aasta alguses president Hosni Mubaraki kukutamise järel.

Egiptuse asepresidendi Mahmud Mekki väitel läheb põhiseaduseelnõu vaatamata protestidele 15. detsembril rahvahääletusele. "Opositsioon saab eelnõule vastuväiteid kirjalikul teel esitada , neid hakkab arutama lähitulevikus valitav parlament," lisas Mekki.

Opositsiooniliidrid Amr Mussa ja Mohamed ElBaradei ütlesid kolmapäeval, et vägivalla eest kannab vastutust Morsi ning tema vastasjõud on dialoogiks valmis, kui üksnes juhul, kui riigipea oma põhiseadusliku deklaratsiooni tühistab.

"Kasutame deklaratsiooni tühistamiseks kõiki rahumeelseid vahendeid," tunnistasid Mussa ja ElBaradei.

Islamiusu sunniitliku haru peaimaam Ahmed el-Tayyeb kutsus kolmapäeval võitlevaid osapooli üles vaoshoitusele ning tsiviliseeritud dialoogile, nimetades Egiptuses puhkenud kriisi katastroofiks.