Sawiris, kes on Aafrikas rikkuselt 10. mees, teatas ettepanekust Twitteris, kuid ütles, et ta pole oma plaaniga veel Itaalia ega Kreeka valitsuse poole pöördunud, vahendas The Telegraph.

"Kreeka või Itaalia müüb mulle saare, ma kuulutan välja selle iseseisvuse ja majutan migrante ning pakun neile töökohti, et nad saaksid oma uue riigi üles ehitada," kirjutas Sawiris.

Teleintervjuus ütles Sawiris, et pöördub oma plaaniga Kreeka ja Itaalia valitsuste poole. Hiljem rääkis ta uudisteagentuurile AFP, et esmalt tuleks anda inimestele ajutised elukohad ja seejärel palgata nad ehitama maju, koole, ülikoole, haiglaid.

Pole lõpuni selge, kas Sawiris läheks selle plaaniga lõpuni välja, kuid sama ideed on välja pakutud ka varem. Kriitikud on sarnaseid ettepanekuid kritiseerinud seetõttu, et need jätavad mulje, justkui põgenikke ei tuleks integreerida.

Sawiris nentis, et see idee tähendaks raskustega võitlemist, sealhulgas tõenäoliseid probleeme Kreeka või Itaalia veenmisel, et nad saare müüks, ning seadusandluse ja alluvuse loomisel. "Kuid neid, kes otsivad varjupaika, koheldaks kui inimesi," ütles ta. "Praegu koheldakse neid kui kariloomi."

Sawiris on mobiilside levialadega tegeleva ettevõtte Orascom TMT tegevdirektor. See ettevõte tegutseb mitmes Kesk-Aasia ja Aafrika riigis.