Kui uudis surmanuhtluse määramisest kohtuhoone juures teatavaks sai, hakkasid süüaluste perekonnaliikmed karjuma ning mitmed naised minestasid ja varisesid maha, vahendab Al Jazeera.

Esimese kohtuprotsessi süüalused, kelle surmanuhtlust ei kinnitatud, mõisteti 25 aastaks vangi.

Paljude süüaluste advokaadid boikottisid kohtuistungit, nõudes kohtuniku taandamist ja nimetasid teda lihunikuks.

Advokaat Mohamed Abdel Waheb, kes esindab 25 süüalust, ütles, et surmanuhtlus määrati pärast istungit, mis kestis alla viie minuti. Enne seda kestis protsessi ainus istung vaid neli tundi, mille käigus keeldus kohtunik kaitse argumente kuulamast.

Kohtunik Saeed Youssef kutsus esimest korda rahvusvahelise hukkamõistu ja inimõigusteorganisatsioonide protesti esile, mõistes 24. märtsil pärast lühikest reeglite eiramisi täis kohtuprotsessi esialgselt surma 528 inimest.

Esmaspäeval surma mõistetute hulgas on moslemivennaskonna kõrgeim juht Badie. Ta on üks 70 süüalusest, kes on vahi all, ülejäänute üle mõisteti kohut tagaselja.

Egiptuse seadused nõuavad, et eesistuv kohtunik peab surmanuhtlused kinnitama pärast riigi juhtiva vaimuliku, Al-Azhari suurmufti kommentaari. Mufti arvamus jääb salajaseks.

Surmanuhtlused võib edasi kaevata kassatsioonikohtusse.

Vägivald, milles süüdimõistetuid süüdistati, leidis aset eelmise aasta 14. augustil, kui Minya kubermangu jõudis uudis, et politsei on alustanud kahe kukutatud presidendi Mohamed Morsi toetajate istumismeeleavalduse laialiajamist Kairos. Rahvas ründas politseijaoskondi ja kirikuid, süüdistades kristlasi Morsi kukutamise toetamises.