Vähesed kahtlevad, et egiptlased, kes korraldasid massimeeleavaldusi Morsi võimu vastu, enne kui ta kukutati, tulevad massiliselt hääletama ja annavad kaks päeva kestval referendumil armee toetatud valitsuse põhiseaduseelnõule oma jah-sõna, vahendab Reuters.

Sisi kukutas Egiptuse esimese vabalt valitud riigipea Morsi juulis. Islamistlikud vastased peavad Sisit riigipöörde juhiks.

Paljud egiptlased on kurnatud poliitilistest segadustest ja majanduse allakäigust pärast autokraatliku presidendi Hosni Mubaraki kukutamist 2011. aastal ning peavad Sisit otsustavaks figuuriks, kes võib taastada stabiilsuse.

Analüütikute sõnul võib referendum kujuneda Sisi populaarsushääletuseks. Kui ta kandideerib presidendiks, usutakse laialdaselt, et ta võidab.

Tegemist on juba kolmanda korraga, kui egiptlased hääletavad uue põhiseaduse üle pärast ajaloolist ülestõusu Mubaraki vastu ning hääletamas üldse käiakse juba kuuendat korda.

Põhiseadus asendab veidi enam kui aasta tagasi Morsi poolt allakirjutatu. Sellest on välja jäetud vaidlusalune islamistlik kõnepruuk ning see tugevdab riiklikke institutsioone, mis Morsile vastu astusid: sõjaväge, politseid ja kohtusüsteemi.

Egiptuse lääneliitlased loodavad, et tekib konkurentsitihedam poliitiline maastik.