„See meede on teravas kontrastis gaidevastaste meetmete ja poliitilise retoorikaga teistes endistes Nõukogude Liidu riikides, kõige märgatavamalt Venemaal,“ teatab uudisteagentuur AFP.

„See seadus on märkimisväärne mitte riigi mineviku tõttu, vaid tema poliitilise oleviku tegelikkuse tõttu: naaberriik Venemaa on kasutanud LGBT-vastast propagandat läänevastaste ja Euroopa Liidu vastaste tunnete õhutamiseks Ida-Euroopas. Mõnedel juhtudel on see toiminud inimeste lääne vastu pööramiseks. Teistel juhtudel on see toiminud inimeste LGBT-õiguste vastu pööramiseks: Gruusia, näiteks, võttis mais vastu Euroopa Liidu sõbraliku diskrimineerimisvastase seaduse, kuid alles pärast seda, kui valitsus oli teinud seaduse vähem rakendatavaks ning pakkunud, et põhiseadusesse tehakse muudatus, mis kuulutab, et abielu on mehe ja naise vaheline asi.

Aga Vene surve Eestis ei töötanud, vaatamata Kremli lobile. (Otsustades selle lobi järgi, on Moskvas neid, kes tahaksid, et me mõtleksime Eestist jätkuvalt kui „endisest nõukogude“ riigist,“ kirjutab Emily Tamkin USA ajakirjas Slate.

Rootsi homoseksuaalide, biseksuaalide ja transsooliste õiguste üleriikliku liidu (RFSL) Malmö osakonna esindaja Andreas Paulsson ütles Rootsi Raadiole, et usub, et Eesti astub uue seadusega sammu eemale Venemaa räigetest homovastastest seadustest ja suunab oma pilgu rohkem läände. Võibolla on see Paulssoni sõnul viis näidata Venemaale, et see pole tõesti Vene traditsioon, millesse usutakse.

„See on valguskiir Balti regioonis,“ ütles Brüsselis asuva mittetulundusühingu Ilga-Europe esindaja Juris Lavrikovs EUobserveri vahendusel. „Eesti otsus on väga tähtis, sest Läti vaatab Eesti peale ja Leedu vaatab Läti peale sotsiaalse arengu mudelina.“

Samal päeval homoõiguste kongressil Riias osalenud Lavrikovs märkis, et Läti on liikunud Eestiga võrreldes vastassuunas.

LGBT-aktivistid väidavad, et USA evangeelset organisatsiooni Maailma Perede Kongressi on rahastanud Kreml, et korraldada e-posti ja lendlehtede kampaania, mis seostab homoseksuaalsust pedofiiliaga.

„Me näeme, et need jõud muutuvad üha rohkem ja rohkem organiseerituks,“ märkis Lavrikovs.

„Viis kuidas parlamendi liikmed [kes seadust toetasid] väitlesid, oli eeskujulik ... nad jäid oma põhimõtete juurde, selle asemel, et langeda musta PR-i ja manipulatsiooni ohvriks,“ kommenteeris Lavrikovs.