Helsingin Sanomate andmetel teavitatakse kodanikke kampaania käigus seaduslikult Soome sisse tuua lubatavatest alkoholikogustest ja piirangutest ning ilmselt ka alkoholi kahjulikkusest.

Paljud Soome poliitikud on olnud Eesti viinaralli hoogustumise pärast mures. Parlamendi liikmed on nõudnud praegusest tõhusamat kontrolli kindlustamaks, et Eestist toodud alkohol läheb tõesti vaid oma tarbeks.

Kuni neljandik kogu Soomes joodavast kangest alkoholist tuleb välismaalt, peamiselt Eestist. Praeguseks ei piisa enam sellest, et Eestist tulev reisija veab järel õllekäru, vaid viinalaste tuuakse kaubikutega.

Soome valitsus otsustas sügisel teha ettepaneku alkoholiaktsiisi tõstmiseks poole vähem kui oli plaanis. Aktsiisi tõstmise tulemusena tõuseksid jookide hinnad järgmise aasta alguses keskmiselt 2,3 protsenti.

Aktsiisi tõstmise poolitamise põhjus oli reisijate poolt sisse toodud alkoholi hulga kiire kasv ning maksubaasi erakordne kahanemine aasta alguses.

Kuigi aktsiisi tõus kahandab alkoholi maksustatavat ehk statistilist tarbimist, ei kahanda see tingimata alkoholi kogu tarbimist, kui selle sissetoomine reisijate poolt endiselt kasvab.

Soomlased tõid 2012. aasta augusti ja 2013. aasta augusti vahelisel perioodil riiki sisse ligi 12 protsenti rohkem alkoholi kui aasta varem samal perioodil. Kokku tõid reisijad välismaalt Soome 75,1 miljonit liitrit alkohoolseid jooke ehk 8,8 miljonit liitrit sajaprotsendilist alkoholi.

„Reisijate poolt sissetoomise tõttu jääb Eestisse juba nüüd igal aastal üle 300 miljoni euro potentsiaalset maksutulu, kuid kõiki alkoholi tekitatud probleeme lahendatakse ikkagi täielikult kodumaal,“ ütles Eduskunta liige Jaana Pelkonen oktoobris.