Ungari välisminister Péter Szíjjártó teatas eile väljaande Hungary Today, et jõudis Poola ja Eesti siseministriga kokkuleppele hoiatusmehhanismi loomises, et võimaldada neil riikidel „tegutseda migratsiooni pooldavate ettepanekute vastu varajases faasis, olgu nad siis koostatud ÜRO-s või Brüsselis”. Eesti osapooles Ungari välisminister seega eksis.

„Taaskord on tehtud selgeks, et migratsiooni pooldavad jõud tahavad muuta ÜRO ülemaailmse rändekompakti, maailma kõige ohtlikuma migratsioonidokumendi kohustuslikuks,” ütles Szíjjártó eile, vahendab väljaanne Hungary Today.

ÜRO peaassamblee hiljutisel hääletusel eelmise aasta detsembris heaks kiidetud ülemaailmse rändekompakti rakendamise üle hääletas 118 riiki dokumendi poolt, viis vastu, 13 jäi erapooletuks ja 57 ei hääletanud, teatas Szíjjártó Ungari uudisteagentuurile MTI.

Ungari, USA, Poola ja Iisrael olid dokumendi tagasi lükanud juba eelmise aasta detsembris ja viimasel hääletusel ühines nendega ka Eesti, teatas Szíjjártó.

Szíjjártó kinnitas, et kõik, mille ÜRO on heaks kiitnud, muutub rahvusvahelise õiguse osaks ja õiguslikuks praktikaks. Ungari välisminister rõhutas ka vajadust võidelda „migratsiooni pooldavate ettepanekute” vastu, teatadeski Poola ja Eestiga sõlmitud kokkuleppest.