Ajaleht Helsingin Sanomat saatis patrullijate seltskonda argipäeva õhtul Helsingi Pikku Huopalahti ja Etelä-Haaga piirkonnas. Sama kambaga võib Soome pealinnapiirkonnas kokku põrgata kahel õhtul nädalas.

„Lähme,“ ütleb Helsingis elav ehitusmees ja Eesti odinlaste juht Indrek Olm alustuseks. Helsingi odinlasi juhtiv soomlane on näo rätiga katnud ega soovi oma nime öelda. Tema sõnul on õhtusest patrullist politseile teada antud.

Haaga kortermajade hoovis mängivad lapsed hüüavad odinlastele: „Miks teid nii palju on? Kas te olete venelased? Kas te olete mootorrattajõuk?“

Tilkankatul vastu tulev naine läheb teisele poole tänavat.

Pikku Huopalahtis Tilkankatu ja Tilkantori ristmikul jäädakse seisma. Kaugemal on odinlasi märganud noortekamp, mis pöörab tagasi ja ületab tänava. Noored on nahavärvi järgi sisserändajate lapsed.

Nii patrullijad kui noortekamp seisavad. Mõne hetke pärast sõidab seltskondade vahelt läbi politseibuss. Noored kõnnivad odinlastele itsitades vastu teisel pool tänavat.

„Just sellised noorte poiste kambad on ähvardavalt käitunud,“ sõnab Olm.

Patrulli marsruudi on sotsiaalmeediast saadud vihjete järgi koostanud 25 aastat tagasi Eestist Soome kolinud ettekandja Laura.

Rongkäiku saadavad enamasti möödujate hämmastunud naeratused. Osa vastutulijaist astub kitsalt kõnniteelt sõiduteele.

Pikku Huopalahtis on odinlastel suitsu- ja kohvipaus.

Müüja Gulled veedab samas kohvikus vaba aega koos somaallastega. Mustjopesid vaadatakse tõsise näoga.

„Ei ole hea mõte,“ ütleb Gulled. „Rassism on 20. sajandi idee, aga praegu on 2016. Kõik on võrdõiguslikud.“

„Must võib öelda „proud to be black“ ja aasialane „proud to be Asian“. Mina ei või öelda „proud to be white“. Kus on võrdsus?“ küsib Olm.

Soldiers of Odini Helsingi ühendusse kuulub alla 70 inimese, kellest kümmekond on eestlased.

Patrullis osalenud eestlased on Soome elama asunud peamiselt 6-10 aastat tagasi. Enamik neist ei varja oma nime, nad räägivad oma peredest ja usuvad, et parandavad Helsingi tänavate ohutust.

Mitmed räägivad naistuttavatest, kes on viimase aasta jooksul langenud sisserändajate tänavavägivalla ohvriks.

Mis eristab aga Helsingi tänavatel patrullivaid eestlasi teistest sisserändajatest, kelle eest nad naisi kaitsta tahavad?

„Ma teen tööd ja maksan makse. Ma ei tekita tüli,“ vastab ehitusmees Valmo Must. Tänaval on aga Must valmis vägivallaolukorda sekkuma. „Me ei löö. Seome ainult käed kinni ja helistame politseisse. Me oleme nagu relvadeta politseinikud,“ väidab Must.

Paaritunnine ringkäik lõpeb Huopalahti jaama juures. Politseiauto on odinlastel silma peal hoidnud.

„Politseile me kahjuks ei meeldi. Aga me oleme samas paadis,“ ütleb ehitusmees Kalle Kentmann.

Kas midagi kahtlast tänavatel nähti?

„Üks välismaa taustaga noortekamp seal oli,“ vastab Olm. „Nad nägid meid. Kui kas või mõni neist mõtleb, enne kui hakkab paha tegema, oleme midagi saavutanud.“