Kreekas on avaldatud teateid ja videoid teiste hulgas parlamendi liikme Vangelis Diamantopoulose kõnedest, milles ta õhutab kreeklasi alustama relvastatud konflikte riigi majanduse hävitamiseks ja kaose tekitamiseks, vahendab Soome portaal Ortodoksi.net.

Konstantinoopoli oikumeenilise patriarhaadi alluvusse kuuluva Eesti apostliku õigeusu kiriku juht metropoliit Stefanus tuletas oma avalduses meelde, et riigi seadused peavad kaitsma ka riigi kodanike usulisi veendumusi. Kreeka parlamendi liikme skandaalsed ja provotseerivad teod ei ole mistahes suvalised sündmused, vaid need panevad proovile meie reaktsioonide piirid ja ennustavad seda, mis võib juhtuda tulevikus, kirjutas Stefanus.

Diamantopoulos tunnistas eelmisel nädalal parlamendis, et tal on anarhistlik taust, ja kritiseeris samas teravalt politsei haarangut hõivatud hoones, kus vasakpoolsed ja anarhistid on pesitsenud, valmistudes rahutusteks.

Pärast haarangut toimus taas rahutusi ning nelja ajakirjaniku ja teiste parteide, eelkõige Uue Demokraatia liikmete kodudesse ja ühte Ateena kaubanduskeskusesse pandi pommid. Kreeka valitsuse pressiesindaja Simos Kedikoglou süüdistas Diamantopoulost terrorimeelsuses ja anarhismis ning väitis, et ta osales pommirünnaku korraldamises kaubanduskeskuses. Samas palus Kedikoglou õiguskaitseorganitel asja uurida.

SYRIZA vastas süüdistustele, väites, et teiste erakondade esindajad ja valitsuse pressiesindaja on süüdi võltsimistes ja manipuleerimistes, ning teatas, et kaalub ise kaebuse esitamist pressiesindaja ja Uue Demokraatia vastu.

Eesti metropoliit ütles sellega seotud avalduses, et sellised ühiskonnas läbi elatavad kriisid ei ole sugugi tingitud globaalsetest majanduslikest põhjustest, vaid need tekivad eelkõige inimeste ja kogukondade vaimse ja moraalse seisundi tõttu.

„Kunagi ei ole liiga hilja reageerida ja koolitada inimesi ära tundma väärtusi ja kultuuri, mis on näiteks praegusel juhul seotud inimeste usu austamisega. Selline koolitus õpetab lisaks noortele ja lastele ka täiskasvanutele, et on olemas asju, mida lihtsalt ei tohi teha,“ kirjutas metropoliit Stefanus.

Ka Kreeka õigeusu kiriku piiskopid on selle SYRIZA vägivalla kohta jõuliselt sõna võtnud.