Avalduses viidatakse, et praegune otsus läheb vastuollu Euroopa Nõukogu aluspõhimõtetega. Märgitakse, et õiguste taastamine saadab väga vale signaali Venemaale, kus on laskutud relvastatud agressiooni, mürgitamiste ning inimõiguste ja demokraatia eiramiseni.

Delegaadid ütlevad, et nad ei oska oma rahvastele selgitada, kuidas Euroopa Nõukogu on rohkem huvitatud agressori õiguste kaitsmisest, mitte selle agressiooni ja repressiooni ohvrite omast.

Märgitakse, et Euroopa Nõukogu tulevik on ohus, kuna ühendus kaotab nende inimeste usalduse, kelle eest seisma peaks. Eespool mainitud riikide esindajad ütlevad, et peavad oma parlamentide ja valitsusega konsulteerima järgmiste sammude osas.

ENPA toetas Venemaa delegatsiooni õiguste taastamist. Lisaks Ukrainale hääletasid otsuse vastu Poola, Suurbritannia, Gruusia ja Balti riikide esindajad, sealhulgas Eesti parlamendi delegaadid Eerik-Niiles Kross, Indrek Saar ja Raivo E. Tamm.

President Kersti Kaljulaid nimetas otsust häbiväärseks, nördimust on väljendanud ka välisminister Urmas Reinsalu, kes ütles, et Venemaa mandaadi taastamine ei ole kooskõlas Euroopa Nõukogu väärtustega ja ei teeni Euroopa huve.