Kas vastab tõele, et protestijad on Venemaa-meelsed, kes pole nõus Euroopa-meelse valitsusega?

Protestijaid oli tegelikult mitmest leerist – kahe Venemaa-meelse erakonna toetajad (Igor Dodoni sotsialistid ja Meie Partei), Euroopa- ja reformimeelse valimisliidu Väärikus ja Tõde toetajad ja ka lihtsalt tavalised kodanikud.

Rahvusvaheline meedia nimetas seda ilmselt lihtsustades venemeelsete protestiks, aga see ei vasta tõele. Valitsus on ainult nimeliselt Euroopa-meelne, tegelikkuses ei tehtud viimastel aastatel eriti midagi riigi tegelikuks reformimiseks. Riigiinstitutsioonid sõltuvad järjest rohkem poliitikutest. Pankadest varastati 2014. aastal miljard eurot. Skandaal kerkis üles eelmisel aastal, avalikustati ka teisi tehingud, näiteks Chişinău lennujaama läbipaistmatu mahamüümine. Avaliku arvamuse silmis olid kõiges süüdi „kaks Vladi“, liberaaldemokraatide esimees Valdimir Filat ja oligarh ja hall kardinal Vlad Pahotniuc, mõlemad koalitsiooni esindajad. Pärast seda kui Filat vangi pandi, kontrollib võtmeinstitutsioone parlamendisaadik Pahotniuc. Avalik arvamus on tema vastu isiklikult (ta on kõige ebapopulaarsem poliitik) ja uue valitsuse vastu, mida arvatakse ainult enda huve teenivat.

Kui ärev olukord meeleavaldusel oli, kas inimelud olid ohus?

Meeleavaldustel oli olukord pingeline, protestijad tungisid läbi politseiaheliku ja parlamendihoonesse. Politsei ei kasutanud nende vastu relvi, ainult pisargaasi. Üheksa politseinikku ja kuus protestijat sai viga ja viidi haiglasse (keegi ei vajanud operatsiooni). Numbrid ei ole päris ametlikud, aga vigastatuid pole üle 30.

Milline on praegu üldine meeleolu Moldovas?

Üldine meeleolu on rusutud, inimesed on välja vihastatud. Paljud tunnevad, et nende arvamusel pole mingit tähtsust. Valitsus hääletati parlamendis paika poole tunniga – sel ajal olid meeleavaldajad juba väljas – ja andis presidendile salaja sama päeva hilisõhtul ametivande, et meeleavaldajad seda takistada ei saaks.

Kui suur osa elanikke on Euroopa-meelne ja kui suur osa Venemaa-meelne?

Euroopa Liidu vastased ja Venemaa-meelsed (Euraasia Liidu toetajad) meeleolud on levinud alates 2009. aastast, samal ajal oli võimul Euroopa-meelne koalitsioon. Praegu on Euroopa Liidu toetus ajalooliselt madal 38%. 90 protsenti elanikest arvab, et Moldova liigub vales suunas, enam kui 70 protsenti ei usalda valitsust, parlamenti, presidenti ega ühtegi parteid. Valitsus kaotas usaldused ja hiljutine pangandusskandaal, süvenev korruptsioon, rahulolematus on kasvanud. Vasakparteid ja teised jõud üritavad seda meeleolu kasutada.

Keegi ei taha revolutsiooni. Keegi ei taha kaost ja korralagedust Euroopa Liidu lävel. Arvatavasti ei tule riigipööret ega ennetähtaegseid valimisi. Valitsus alustab ilma avaliku usalduseta tööd, nad peavad kiiresti leidma väljapääsu väga keerulisest majandusolukorrast. Rahvusvahelise Valuutafondi toetuse taastamine on esimene prioriteet.