Juhtum tuli avalikuks tänu Moldova parlamendi liikmele Vadim Pistrinciucile, kes kohtus Krossiga lennujaamas. Pistrinciuci sõnul on Krossi visiidi üks eesmärke märgitud ametlikus kirjas, mis saadeti Eesti saatkonna osalusel Moldova parlamendi esimehele ja justiitsministeeriumile. See eesmärk on Moldova endise peaministri Vlad Filati olukorra dokumenteerimine.

Kross ise kommenteeris Delfile antud intervjuus, et juhtum on puhutud suuremaks kui see tegelikult oli. Tema sõnul piirdus toimunu sellega, et piiriületus võttis tavapärasest kauem aega. Moldova piirivalve antud dokumendi kohaselt oli viivitus 12 minuti pikkune.

Mingit põhjalikumat pagasikontrolli või küsitlust ei olnud, vaid Kross pidi lihtsalt ootama, kuni piirivalvurid tema sisselaskmise asja arutasid. Kõik olid väga viisakad ja sõbralikud ja peale seda on tema kohtumised Chişinăus toimunud vastavalt plaanidele.

Krossi sõnul oli viivituse põhjuseks tõenäoliselt see, et ta läks Moldovasse Euroopa Nõukogu parlamentaarse assamblee delegatsioonis kohaliku opositsioonipartei kutsel. Selle partei nimekirja kuuluv endine peaminister Filat istub praegu vanglas.

Krossi sõnul soovisid nad võimalust Filati vanglas külastada, mis võis tekitada Moldova võimudes kerget elevust. Selget vastust sellele palvele nad ei saanud, praegu oli ta kindel, et Filati külastamise võimalust pole, sest vanglas kuulutati tänaseks välja karantiin.

Pistrinciuc märkis, et kuigi intsident leidis poole tunni jooksul lahenduse, muu hulgas tema nõudmisel, on see tõsine, solvav, ebadiplomaatiline ja loomulikult ebaeuroopalik žest, millel on tagajärjed.

„Kui me oleme jõudnud selleni, et Euroopa Liidu ametlikke isikuid allutatakse „spetsiaalsetele protseduuridele“, mida me hästi teame, tähendab see, et me veereme kuristikku ning meie eriteenistused näevad Euroopa ametnikes ohtu,“ ütles Pistrinciuc. „On selge, et hr Kross võtab kasutusele kõik ranged diplomaatilised meetmed ja me oleme vihjetest aru saanud… Tähtis on miski muu. Miks kardavad võimud Euroopa ametnikku? Kas see kohtlemine on tõesti nii euroopalik ja kuidas tunnevad nemad end järgmistel visiitidel Euroopa riikidesse?“

Riigikogu liige Eerik-Niiles Kross osaleb riigikogu teatel Moldova Liberaaldemokraatliku Partei kutsel seminaril Eesti Euroopa integratsioonikogemuste vahendamiseks Moldovas Chişinăus.