President Barack Obama teeb plaani koos kaitseminister Leon Panettaga teatavaks neljapäeval Pentagonis, mida ootab järgmise kümne aasta jooksul ees enam kui 450 miljardi dollari suurune eelarvekärbe, teatab BBC News.

Uudisteagentuur Reuters teatas, et ametnikud kaaluvad USA armee ja merejalaväe isikkoosseisu vähendamist 10-15 protsendi võrra kümne aasta jooksul.

Eelarvesurve tagajärjel oodatakse USA-lt mitmeid suuri ja pikaajalisi strateegilisi muudatusi, sealhulgas maaväelaste arvu üldist vähendamist ning õhu- ja merejõudude tugevdamist Aasias.

Kaitseminister Panetta ütles sügisel selgelt välja, et Aasia hakkab olema USA kaitsestrateegias kesksel kohal. Prioriteedid on Hiina mõjule vastutöötamine ja Vaikse ookeani piirkond.

Kahe sõja võimekusest loobumine on olnud debattide teema Pentagonis juba aastaid.

Strateegiamuudatuste järgi oleks USA pidevalt valmis pidama ühte sõda ja korraldama tõrjeoperatsiooni mujal teise ohu kõrvaldamiseks.

Ametnike sõnul kasutatakse otsuste tegemiseks värskeid näiteid.

„Nagu Liibüa näitas, ei pea tingimata alati saapaga lahinguväljale astuma,“ ütles anonüümseks jäänud ametnik Reutersile. „Me muudame strateegia ümber realistlikumaks.“