Snowden taotles reedest kohtumist kümne aktivistiga lennujaama transiittsoonis.

Endine CIA töövõtja USA-s tagaotsitav süüdistatuna valveskeemide lekitamise eest.

Ta on saatnud taotluse poliitiliseks varjupaiga pakkumiseks vähemalt 21 riiki, millest enamik on andnud Snowdenile eitava vastuse.

Küll aga on Boliivia, Nicaragua ja Venetsueela on andnud märku, et võivad talle varjupaika pakkuda, kuid isegi juhul, kui riik vastab ameeriklase avaldusele, võib riiki jõudmine osutuda raskeks.

Eelmisel nädalal keeldusid mitmed Euroopa riigid Boliivia presidendi Evo Moralsese eralennukit enda õhuruumi laskmast. President oli tagasiteel Moskvast ja kahtlustati, et ka Edward Snowden on eralennuki pardal.

Ameeriklane on kuuldavasti olnud kinnises transiittsoonis 23. juunist alates, kui mees saabus Hong Kongist Moskvasse. Pilte aga tema sealoleku kinnituseks ei ole.

Ta saatis e-maili teel kutseid kokkusaamisele juhtivatele inimõiguste organisatsioonidele, nende hulgas ka organisatsioonidele nagu Amnesty International ja Human Rights Watch.

Lennujaama esindaja Anna Zakharenkova kinnitas, et umbes 10 inimest on kutsutud kokkusaamisele, mis pidi toimuma kohaliku aja järgi kell 5 õhtul lennujaama transiittsoonis.

„Me võimaldame kokkusaamiseks juurdepääsu ja vajalikud ruumid,“ ütles Zakharenkova ja lisas, et täpne osalejate arv pole teada.