"Kõrvalseisjad (sealhulgas Ameerika), naabrid (peamiselt Rootsi) ning NATO ja Euroopa Komisjon on mures. Nad toetavad möödunud aastal alanud Euroopa julgeoleku- ja koostööorganisatsiooni (OSCE) vahendamist," seisab ajakirja värskes numbris, vahendab BNS.

Artiklist selgub, et kahe riigi vahelised pinged on hakanud kahjustama strateegilisi projekte ning "kummalegi poolele tundub, et teine on talle vabanduse võlgu".

"Mõlemad ütlevad, et soovivad suhete lähtestamist ehk "reseti" - aga mõlemad leiavad, et see peaks tähendama teise taganemist. Tüli võib hakata mõjutama eluliselt tähtsaid valdkondi nagu energia ja transpordiühendus või isegi sõjaline julgeolek. (NATO kaitseplaanid teoreetilise Venemaa-ohu vastu selles piirkonnas sõltuvad Poola armee ühe osa paigutamisest Leetu). Aprillis hakkavad Poola lennukid ühel Leedu lennuväljal baseerudes Balti riikide õhuruumi turvama - NATO riigid täidavad seda ülesannet rotatsiooni korras. Seda vähemalt ei ole esialgu politiseeritud," kirjutab Economist.

Artikli autor tõdeb, et OSCE missioon, mida juhib volinik Knut Vollebæk, ei ole seni midagi saavutanud.

"Leedulased soovitavad tal mitte nõuda muutusi, mille poolt parlament ei hääletaks. Poola poliitikute kannatus pisima naabriga on katkemas. Avalikkuse mure kasvab. Uueks teguriks kõiges selles on Poola tõusmine Euroopa raskekaallase staatusesse. Tema naabrid peavad sellega harjuma. Aga harjuma peavad ka Poola poliitikud."