Pank tõstis 29 riigi 2011. aasta sisemajanduse koguprodukti ühendatud kasvuennustuse 4,8 protsendile, teatab Wall Street Journal.

Kui kasv eurotsoonis on Ida-Euroopale õnnistuseks, siis rahanduskriis, mis on haaranud Kreekat, Iirimaad ja Portugali ning ähvardab Hispaaniat ja Itaaliat, on piirkonna toibumisele kõige suurem oht.

„Eurotsooni kriisi eskaleerumine kujutab endast suurt ohtu majanduskasvule ja taastumisele kogu regioonis, eriti Kagu-Euroopas ja Euroopa Liidu uutes liikmesmaades,“ ütles EBRD peaökonomist Erik Berglöf.

Kagu-Euroopa riigid on kriisi suhtes eriti haavatavad osalt sealsel laenuturul tähtsat rolli mängivate Kreeka pankade tõttu.

„Märkimisväärne osa regiooni pankadest on Kreeka pankade omanduses,“ teatas EBRD. „Kriisi eskaleerumise puhul vajab osa neist finantstoetust ning neil võib olla raskusi kohalikele majandustele laenamisel.“

EBRD teatel võivad kannatada ka Kesk-Euroopa ja Balti riikide majandused nende lähedase integratsiooni tõttu Lääne-Euroopa turgudega. SRÜ riike puudutab eurokriis vähem, kuid täiesti isoleeritud nad sellest pole.