Mansouri sõnul valitakse kõigepealt demokraatlikul teel riigile uus parlament ja alles siis president, järgnevalt on aga üleminekuvalitsusel kavas teha muudatusi islamistide koostatud põhiseadusesse.

Ajutine president andis valimiste korraldamisest teada samal päeval, kui Egiptuse sõjavägi avas kukutatud presidendi Mohamed Morsi toetajate pihta automaatidest tule, mille tagajärjel sai surma vähemalt 54 inimest ja veel üle 300 vigastada.

Moslemivennaskond kutsus rahvast "ülestõusule"

Egiptuse armee teatas riigitelevisiooni vahendusel, et vabariikliku kaardiväe peahoone lähedal hukkunute näol oli tegemist terroristidega, kuid Moslemivennaskond nimetas taolisi süüdistusi absurdseks ja kutsus rahvast "ülestõusule". Ka salafistlik erakond Al-Nour otsustas vahetult pärast tulistamist protestiks ajutise valitsuse moodustamise kõnelustelt lahkuda.

Moslemi Vennaskonna poliitiline haru Vabaduse ja Õigluse Partei ärgitas rahvusvahelist kogukonda sekkuma, hoiatades, et "Süüria stsenaarium kordumine" pole välistatud.

"Kutsume suurt egiptuse rahvast ülestõusule nende vastu, kes üritavad revolutsiooni tankide toel varastada," teatas Vabaduse ja Õigluse Partei.

Ärritatuna taolisest avaldusest andis Egiptuse prokuratuur otsekohe käsu puistata Moslemivennaskonna peakorterit. Mõni aeg hiljem anti käsk asutus sulgeda, sest politsei leidis sealt hulgaliselt nuge, süütevedelikku ja relvi. Islamistlik rühmitus mõistis selle muidugi peagi hukka.

Ajutine president Mansouri üritas hilisõhtul pingeid osapoolte vahel leevendada, moodustades õiguskomisjoni toimunud traagiliste sündmuste uurimiseks. Rahulike islamistide maha laskmist taunis ka liberaalide liider Mohamed ElBaradei, kes nõudis samuti juhtunu sõltumatut uurimist.

Viimastel päevadel on vägivalla tõttu Egiptuses hukkunud umbes 100 inimest, mitteametlikel andmetel neist vähemalt 58 sõjaväelaste kuulide läbi.