Viis aastat ehitatud Dubai torni ehk Burj Dubai avamist on juba kaks korda edasi lükatud. Alguses oli hoone avamistähtaeg 2008. aasta, kuid majanduslangus on torni avamist edasi lükanud, vahendab YLE Uutiset.

Dubai torni täpset kõrgust on hoolega salajas peetud. Räägitakse 818 meetrist, kuid selle ehitusel töötanud peavad hoonet veelgi kõrgemaks.

160-korruselises tornis on hinnanguliselt üle 1000 korteri, suur hulk büroosid ning Itaalia moekunstniku Giorgio Armani kavandatud hotell. Vaateplatvorm asub 124. korrusel.

Dubai torn on 300 meetrit kõrgem kui seni maailma kõrgeimaks peetud hoone nimega Taipei 101 Taiwani pealinnas. Dubai tornis on 50 elukorrust rohkem kui kõrguselt neljandas hoones Chicago Willis (endine Sears) Toweris, mille kõrgus on 442 meetrit.

Tornmaja maksumuseks hinnatakse 1,5 miljardit dollarit (16,5 miljardit krooni). Hoone on osa Downtown Burj Dubai nimelisest projektist, mille ehituskulud tõusevad 20 miljardi dollarini (220 miljardi kroonini). Tornmaja ehitusel on töötanud 12 000 ehitajat erinevatest riikidest.

Dubai kinnisvarasektorit tabas 2008. aasta lõpul krahh. Mitmed miljardeid dollareid maksvad ehitusprojektid külmutati või nende valmimine lükkus edasi.

Eelmisel aastal tuli Dubail teistelt emiraatidelt laenu võtta. Abu Dhabilt laenati kokku 25 miljardit dollarit (275 miljardit krooni).

Erinevalt Abu Dhabist on Dubail üsna vähe naftavarusid ja emiraat sõltub muust kaubandusest. Hinnanguliselt on Dubail võlgu 100 miljardi dollari väärtuses.