Zahhartšenko on pühapäeval toimuvate Ukraina poolt ebaseaduslikeks peetavate valimiste peakandidaat Donetski rahvavabariigi juhi kohale, vahendab YLE Uutiset.

Ukraina president Petro Porošenko on öelnud, et separatistide valimised seavad ohtu rahupüüdlused Ukrainas. Zahhartšenkot Kiievi kriitika ei hirmuta.

„Millise rahu me ohtu seame? Kiiev ei ole sõda lõpetanud. Nemad tulistavad meid, mitte meie neid,“ ütles Zahhartšenko YLE Uutistele.

See väide ei pea ilmselgelt paika, sest separatistid on alates relvarahu algusest püüdnud pidevalt vallutada näiteks Donetski lennuvälja. Zahhartšenko ütleb, et Donetski rahvavabariigis ehitatakse üles uut riiki ja Ukraina sellest osa ei võta.

„Meil on oma maa ja me korraldame demokraatlikud valimised,“ teatas Zahhartšenko.

Zahhartšenko sõnul ollakse Donetskis valmis uut riiki kaitsma.

„Ukraina valimistel olime huvitatud vaid ühest asjast – kas võidab rahu- või sõjapartei. Võitis sõjapartei ja selle teadmise põhjal valmistume me sõjaks,“ ütles Zahhartšenko.

Zahhartšenko ei taha öelda, kas separatistidel on plaan oma praegusi alasid laiendada või rahulduvad nad Minski relvarahukokkuleppe järgsete piiridega.