"Tahtsin seda alati pisendada," ütles Trump Woodwardile 19. märtsil, vahendas CNN, kes hankis raamatu eksemplari, kirjutab Business Insider.

Ta lisas: "Mulle meeldib endiselt seda pisendada, sest ma ei taha paanikat tekitada."

Trump ütles seda umbes nädal pärast hetke, kui ta oli koroonaviiruse puhangu tõttu välja kuulutanud riikliku hädaolukorra.

Rohkem kui 18 intervjuu jooksul selgus, et Trump teab viiruse ohtlikkusest palju enam, kui seni arvati.

Trump ütles veebruaris Woodwardile, et viirus on "surmav värk" ja "isegi surmavam kui visa gripp".

Ja 19. märtsi intervjuus mainis Trump, kui surmav on koroonaviirus. "Nüüd selgub, et see ei puuduta ainult vanu inimesi, Bob," ütles ta helifailis.

Valge Maja pressisekretär Kayleigh McEnany kommenteeris raamatut täna toimunud briifingul.

"President on Ameerika inimestega alati selgepilguline olnud," lausus McEnany ja lisas, et "keegi ei valeta Ameerika rahvale".

Trump on koroonaviiruse ohtu korduvalt pisendanud. Haiguspuhangu alguses ütles ta, et viirus ei levi USA-s ulatuslikult, kuigi rahvatervise tippspetsialistid manitsesid ameeriklasi valmistuma igapäevaelu tõsisteks häiringuteks.

Näiteks 26. veebruaril ütles Trump, et koroonajuhtumite arv USA-s on "mõne päeva jooksul" nullilähedane. Tänase seisuga on USA-s registreeritud kõige rohkem koroonaviiruse juhtumeid maailmas (üle 6,3 miljoni) ja enim kinnitatud surmajuhtumeid (ligi 190 000).

President on ka eksitavalt võrrelnud koroonaviirust gripiga, ehkki COVID-19 on palju surmavam.

Fox Newsi intervjuus, mis toimus kuu aega pärast seda, kui ta ütles Woodwardile, et koroonaviirus oli gripist surmavam, võrdles Trump seda gripiga, et põhjendada, miks majanduslikud seisakud olid põhjendamatud.

"Meil on olnud kohutavaid grippe," ütles ta. "Mõelge sellele. Keskmiselt on meil 36 000 inimest. Surm, surm."

Juba 7. veebruaril ütles Trump Woodwardile, et viirus levib õhu kaudu. Sellele järeldusele jõudis avalikkus alles hiljem, kuna arvati, et koroonaviirus levib peamiselt saastunud pindade puudutamisel.

Trump on järjekindlalt halvustanud rahvatervise ekspertide soovitusi, eriti seda, et inimesed kannaksid maske või näokatteid, kui nad on avalikus kohas või ei saa teistega distantsi hoida. Eelmisel kuul kogunes Valge Maja õue üle 1500 inimese, et jälgida, kuidas Trump võtab vastu vabariiklaste nominatsiooni teiseks ametiajaks. Paljud ei kandnud maske ja toolide vahel ei olnud peaaegu üldse ruumi, mis ajendas meditsiinieksperte häirekella lööma.

Sarnaselt Woodwardi öeldule tunnistas Trump 31. märtsil avalikult, et ta teadis, et koroonaviirus "võib olla kohutav".

"Ma teadsin kõike. Ma teadsin, et see võib olla kohutav, ma teadsin, et see võib olla ka hea," ütles Trump Valge Maja pressikonverentsil. "Ma ei taha olla negatiivne inimene."

Trump sõnas, et ta soovis olla USA-le hoopis "ergutaja" ja anda ameeriklastele "lootust".