Dokumendid, mille WikiLeaks hiljuti välja pani, olid Clintoni kampaania esimehe John Podesta kontolt saadetud e-kirjad. Peaaegu kohe, kui varastatud dokumendid välja ilmusid, hakkas Sputnik neist kirjutama ning leidis kiiresti (või oli juba enne WikiLeaksi avaldamist sellest teadlik) Blumenthalilt pärit e-kirja, kirjutab Eichenwald.

E-kiri seostas Blumenthali, Podesta ja Benghazi rünnaku. Näis, et tegemist oli suitseva relvaga, mis lõpuks tõestas, et Clinton kandis täielikku vastutust terrorirünnaku eest USA konsulaadi vastu Liibüas Benghazis 2012. aastal. Sputnik isegi kuulutas, et see e-kiri võib olla „oktoobriüllatus“, mis võib Clintoni kampaania uppi ajada.

„Suure paljastusena Clintoni kampaania esimehe John Podesta WikiLeaksi e-kirjade teises portsus saadi teada, et Hillary juhtiv usaldusisik Sidney Blumenthal uskus, et Benghazi uurimine oli legitiimne, sest see oli „ärahoitav“ ja välisministeeriumi hooletuse tagajärg,“ teatas Sputnik. „E-kirjas pealkirjaga „Tõde“ Hillary juhtivalt usaldusisikult Sidney Blumenthalilt ütles nõunik avaldamata adressaatidele, et „üks tähtis punkt, mida on üldiselt tunnistatud üheksas varasemas raportis Benghazi kohta, on: rünnak oli peaaegu kindlasti ärahoitav“. Sellest võib saada see suur Oktoobriüllatus WikiLeaksi avaldatud e-kirjadest, mis häkiti Clintoni kampaania esimehe John Podesta kontolt. „Clinton vastutas välisministeeriumi eest ning ei suutnud kaitsta USA personali Ameerika konsulaadis Liibüas. Kui vabariiklased tahavad tõstatada selle jutupunktina tema vastu, on see legitiimne,“ ütles Blumenthal, lükates ümber ülejäänud demokraatliku partei jutupunkti, et juurdlus Clintoni välisministeeriumi juhtimise üle rünnaku ajal ei ole muud kui parteipoliitiline nõiajaht.“

Eichenwaldi sõnul tsiteerivad venelased siin kaht lauset tema Newsweekile kirjutatud artiklist, mille Blumenthal oli Podestale saatnud. Eichenwald kirjutab, et pole mingit kahtlust, et Blumenthal tsiteerib Newsweeki – ajakirja nime on kogu lisatud artikli juures näha. „Venelased olid hoolikalt välja valinud „muidugi“-lõigu, milles mainitakse, et on olemas legitiimseid kriitikapunkte, mis puudutavad Clintonit ja Benghazit, mida kõike on tunnistatud üheksas raportis terrorirünnaku kohta ning mida on tunnistanud ka endine riigisekretär ise,“ kirjutab Eichenwald, kelle sõnul polnud see aga loo mõte. Artikkel on neli ameeriklast tapnud rünnaku rõvedast politiseerimisest ning selles kritiseeritakse vabariiklaste Benghazi komiteed, mis tegeles poliitilise šõuga, mis oli maskeeritud kongressijuurdluseks.

Eichenwaldi sõnul oleks see võinud olla lihtsalt võimalus Vene häkkerite ja riigimeedia ebapädevuse üle naerda – oma veast aru saades võttis Sputnik selle artikli maha – kuid sellega lugu ei lõppenud.

Artikkel ilmus ainult Sputnikus (viide ilmus lingi kujul ka ühes Türgi väljaandes), kuid sama Putini propagandatoru valet hakkas levitama ka USA vabariiklaste presidendikandidaat Donald Trump.

Kampaaniaüritusel Pennsylvania osariigis Wilkes Barre’is rääkis Trump mingit dokumenti käes hoides, et see on e-kiri Blumenthalilt, keda ta nimetas „võidunud Sidneyks“.

„See tuli just veidi aega tagasi välja,“ ütles Trump. „Ma pean teile seda rääkima.“ Seejärel luges Trump ette sõnad Eichenwaldi artiklist.

„Ta tunnistab nüüd, et nad oleksid võinud midagi Benghazi asjus teha,“ ütles Trump paberit põrandale kukutades. „See tuli just veidi aega tagasi välja.“

Rahvas karjus „buu“ ja „pange ta (Clinton) luku taha“.

„See ei ole naljakas. See on õudusttekitav. Venelased tegelevad räpase desinformatsiooniga ja enne päeva lõppu seisab vabariiklaste presidendikandidaat laval ja deklameerib välja mõeldud lugu tõena. Kuidas see juhtus? Kes Trumpi kampaanias söötis talle ette valesid otse Kremlist?“ küsib Eichenwald.