Mullu sai Venemaal avalikuks fakt, mis igas muus riigis oleks tekitanud üleriigilise skandaali – riigiduuma president Sergeri Narõškinit süüdistati oma doktoritöö võltsimises. Disserneti analüüs näitas nimelt, et enam kui pool Narõškini tööst oli teistest allikatest maha kirjutatud.

Slate.com kirjutab, et pole usutav, et Narõškin oleks 196-leheküljelise töö üleüldse ise kokku kirjutanud (või teiste inimeste töödest kokku jupitanud). Algusest peale oli selge, et Narõškin oli palganud töö kirjutamiseks variautori ja seejärel töö vastu võtmise eest vastutavad ametnikud kinni maksnud. On kaheldav, kas ta oma doktoritöö ise läbigi on lugenud.

Kuid kui uskuda Disserneti statistikat, siis pole Narõškin kaugeltki ainus võltsharitlane. Nimelt on Disserneti sõnul iga üheksas duuma saadik oma väitekirja osaliselt plagieerinud.

Mõnikord on plagiaat saavutanud lausa absurdse ulatuse. Näiteks võttis duumasaadik Igor Igoršin šokolaaditööstusest tehtud doktoritöö ja asendas selles olnud viited šokolaadile viidetega veiselihale. Arvutusi ei oldud Igoršini nime all tehtud töös üldse muudetud, kõik jäi endiseks, küll aga asendati sõna „šokolaad“ sõnaga „veiseliha“, „tumedast šokolaadist“ rääkivad lõigud muutusid „kodumaisest veiselihast“ rääkivateks lõikudeks ja „valgest šokolaadist“ sai „imporditud veiseliha“.

Kas Venemaa president Vladimir Putinit on plagiaadis süüdistatud. See juhtus 2006. aastal ja ei avaldanud tema karjäärile märkimisväärset mõju.

Poliitikud pole Disserneti järgi ainsad plagieerijad – teaduse võltsijaid leidub nii politseiametnike, kohtunike kui ka arstide hulgas. Üks saidi asutajaist Sergei Parkhomenko loodab, et inimesed lõpuks vähehaaval taipavad, et plagiaat on Venemaal tõsine probleem. Vähemal on uute doktoritööde hulk viimasel ajal vähenenud – kui 2012 aastal tehti neid 30 000, siis 2014 juba „kõigest“ 16 500.

„Vahetevahel sellele reageeritakse ja mõnikord on see reaktsioon väga tugev. Kõik teavad, et Venemaa kultuuriministril on kaks plagieeritud doktoritööd. See on Wikipedias kirjad ja see on esimene asi, mis tema nime guugeldades välja tuleb. Varem või hiljem hakkab see rolli mängima,“ lootis Parkhomenko Slate.com-ile antud intervjuus.