See tähendab, et Washington on üle kümne aasta Merkeli järele nuhkinud. Kantsleriks sai Merkel alles 2005. aastal.

Merkeli mobiilinumbri kasutamise üksikasjad ei ole Spiegeli uuritud dokumentide järgi selged. On võimalik, et tema vestlusi kuulatakse pealt või vaadatakse lihtsalt üle, kes on tema kontaktide nimekirjas.

Nimelt paikneb USA Berliini saatkonnas teatud üksus, mille ülesanne ongi Saksa valitsushoonetes toimuvat tähelepanelikult jälgida. Spiegeli hinnangul on sarnaseid üksusi paigutatud vähemalt 80 USA saatkonda üle maailma, 19 nendest Euroopasse.

Kui Merkel kolmapäeval ise asjaoludest kuulis, helistas ta Obamale, kes ütles, et ei tea kõnede pealtkuulamisest midagi ja vabandas.

BBC korrespodent Berliinis ütles, et sellist lõhet suhetes Berliini ja Washingtoni vahel ei ole ammu tekkinud. Merkel on seni USAga hästi läbi saanud ja on hetkel luuramisest šokeeritud.

NSA skandaal, mille käivitas Edward Snowden oma paljastustega agentuuri töömeetoditest, on Saksamaal parajat furoori tekitanud. Riik on Washingtoni saatmas oma luurespetsialistid, et asjades selgusele jõuda.

Reedel teatasid Saksamaa ja Prantsusmaa, et nad tahavad aasta lõpuks USAga sõlmida nuhkimise-vastase lepingu. On võimalik, et lisaks riigijuhtidele kuulab NSA pealt ka tavalise saksa ja prantsuse kodanike telefonikõnesid.