Der Spiegel kirjutas nädalavahetusel, et IMF-i kõrgetasemelised allikad on mõista andnud, et IMF ei kavatse pärast septembrit enam Kreekale uusi laene anda. Põhjuseks on see, et Kreeka majandusreformid pole kokkulepitud kiirusega edenenud, vahendab Talouselämä.

IMF on üks Kreeka olukorda kontrolliva troika liikmetest lisaks Euroopa Liidule ja Euroopa keskpangale. IMF on Euroopa Liidu kõrval osa võtnud ka Kreekale laenu andmisest. Der Spiegeli allikate järgi on juba praegu selge, et Kreeka ei saavuta eesmärki vähendada riigivõlga 2020. aastaks 120 protsendini sisemajanduse kogutoodangust.

IMF on oma avaldustes ka varem mõista andnud, et kannatus hakkab Kreeka puhul otsa saama. Kui IMF Kreeka abistamise lõpetab, tekitab see küsimusi Kreeka abipakettide jätkumise kohta üldse. IMF-i loobumine võib suurendada Euroopa Liidu toetuse vajadust. Mõned riigid on aga teatanud, et osalevad Kreeka abistamises osaliselt seetõttu, et IMF on selles osaline.

Ka Saksamaa majandusminister Philipp Rösler ütles nädalalõpul, et suhtub väga kahtlevalt Kreeka majandusreformide õnnestumisse. Tema sõnul ei saa Kreekale uut abi anda, kui riik oma lubadustest kinni ei pea.

Seega paistab nii, et isegi „euromeelsete“ erakondade võit parlamendivalimistel pole Kreeka positsioone väga pikaks ajaks kindlustanud. Bloombergi hinnangul tõstatavad need uudised taas küsimuse Kreeka eurotsoonist lahkumise kohta.